Demokrate konačno objavile glasove

Butidžidž pobijedio u Ajovi, Bajden tek četvrti

Rezultati bi mogli trku za demokratsku predsjedničku nominaciju učiniti još neizvjesnijom i ojačati sumnju u političku budućnost Bajdena, za koga se dosad smatralo da je vodeći kandidat
1304 pregleda 0 komentar(a)
Butidžidž, Foto: AP
Butidžidž, Foto: AP

Pit Butidžidž tijesno je pobijedio na demokratskim predsjedničkim predizborima u Ajovi, objavila je Demokratska stranka u četvrtak, nakon dugog kašnjenja u objavljivanju rezultata prvog nadmetanja u trci za odabir izazivača republikanskom predsjedniku Donaldu Trampu.

Butidžidž (38), umjereni bivši gradonačelnik mjesta Saut Bend u Indijani, osvojio je 26,2 odsto glasova, a progresivni senator Sanders 26,1 odsto. Sanders je juče tvrdio da je pobijedio sa oko 6.000 glasova prednosti.

Senatorka Elizabet Voren završila je na trećem mjestu s 18 odsto, dok je bivši potpredsjednik Džo Bajden osvojio razočaravajuće četvrto mjesto s 15,8 posto, a senatorka Ejmi Klobučar peto s 12,3 posto glasova.

Takvi rezultati mogli bi trku za demokratsku predsjedničku nominaciju učiniti još neizvjesnijom i ojačati sumnju u političku budućnost Bajdena, za koga se dosad smatralo da je vodeći kandidat.

Demokrate iz Ajove u ponedjeljak veče su došli u 1.600 škola, društvenih centara i drugih javnih mjesta kako bi odlučili između 11 kandidata u demokratskoj trci.

Rezultati predizbora u Ajovi uveliko su u sjenci tehničkih i organizacionih problema u sprovođenju izbora i brojanju glasova, a stranački funkcioneri krivca su našli u novoj mobilnoj aplikaciji za brojanje glasova.

Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Tom Perez pozvao je u četvrtak na reviziju rezultata glasanja u Ajovi, nakon što su tehnički propusti doveli u pitanje njihovu tačnost.

"Želim da budem siguran da svaki glasač u Ajovi zna da se njegov glas broji", rekao je Perez u intervjuu MSNBC-u.

Međutim, dodao je, revizija vjerovatno neće promijeniti sastav delegata iz Ajove na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, prenosi Hina.

Čelnik Demokratske stranke u Ajovi Troj Prajs rekao je da stranka ne planira da započne reviziju, već će to učiniti samo ako neki kandidat to zatraži.

Ali, i prije nego što su u utorak objavljeni prvi rezultati, demokratski kandidati već su napustili Ajovu i posvetili se sljedećim izborima za nominaciju, koji će se održati u Nju Hempširu 11. februara.