Turska podržava određene pobunjeničke grupe u Siriji

Turska šalje vojno pojačanje u sirijsku provinciju Idlib

To pojačanje dolazi pošto su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada preuzele kontrolu grada Sarakeb, na istoku Idliba. Turska ima posmatračke punktove u tom sektoru
1236 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska je poslala dodatno vojno pojačanje u sirijsku provinciju Idlib gdje sirijske snage napreduju uprkos upozorenjima vlasti u Ankari, prenijeli su danas turski mediji.

Konvoj od 150 vojnih vozila sa opremom i vojnicima danas je prešao tursko-sirijsku granicu prema Idlibu gdje Ankara danima šalje pojačanje, javila je agencija Anadolija.

To pojačanje dolazi pošto su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada preuzele kontrolu grada Sarakeb, na istoku Idliba. Turska ima posmatračke punktove u tom sektoru. 

Turska poslednjih dana je podigla tom u obraćanju vlastima u Damasku nakon nedavnih sukoba snaga dvije zemlje u kojem je na obije strane stradalo više od 20 osoba. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je rekao da će Turska odgovoriti na "najjači način" u slučaju novog napada sirijskih snaga na njene vojnike.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom rekao da će Ankara koristiti "pravo legitimne odbrane i to na najjači način u slučaju novog napada".

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji. Međutim, te dvije zemlje i pored podrške različitim stranama, pojačale su saradnju u cilju rješavanja sirijskog konflikta.

Ankara poslednjih dana sve više kritikuje Moskvu optužujući je da ne vrši dovoljan pritisak na sirijske snage koje su prije dva mjeseca pokrenule ofanzivu u Idlibu, pretežno pod kontrolom pobunjenika.

Preporučujemo za Vas