ODRŽANA DEMOKRATSKA DEBATA

Protivkandidati napadali dvojicu pobjednika iz Ajove

Popularnost Butidžidža neprestano raste nakon Ajove i s 23 odsto glasova je iza Bernija Sandersa koji ima jedan odsto podrške više
1226 pregleda 0 komentar(a)
Sa debate, Foto: AP
Sa debate, Foto: AP
Ažurirano: 08.02.2020. 09:54h

Demokratski predsjednički kandidati Berni Sanders i Pit Butidžidž, pobjednici prvog predizbora u Ajovi, suočili su se s talasom napada svojih suparnika koji kažu da nemaju ono što je potrebno da pobijede republikanca Donalda Trampa u novembru.

U užarenoj debati u Nju Hempširu, samo četiri dana prije predizbora u toj američkoj saveznoj državi, njihovi demokratski suparnici postavljaju pitanje hoće li Sandersovi demokratski socijalistički stavovi i Butidžidžov relativni nedostatak iskustva i nedostatak podrške afroameričkih i latinoameričkih glasača biti rizični za uspjeh na izborima 3. novembra.

Bajden bio najagresivniji dosad

Sanders (78), senator i vođa stranačkog progresivnog krila, i Butidžidž, 38-godišnji bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, završili su u mrtvoj trci na prvom predizboru u Ajovi ranije ove sedmice.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden, nekad nacionalni favorit koji je završio na razočaravajućem četvrtom mjestu u Ajovi, imao je dosad najagresivniji nastup, što je znak mogućeg očaja u nastojanju ponovnog vraćanja u trku.

Bajden je, kako prenosi Hina, rekao da će Tramp lako pobijediti Sandersa na izborima te da će Sanders povući za sobom druge demokratske kandidate na federalnim i državnim trkama.

Američka senatorica Ejmi Klobučar, koja je u Iowi završila na petom mjestu, rekla je da Sanders neće privući centrističke glasače potrebne za pobjedu.

"Najgora noćna mora Donalda Trampa jeste kandidat koji će povući glasače iz sredine", rekla je Klobučar u osmoj demokratskoj debati. "Mislim da nam treba neko ko će dovesti ljude umjesto da ih isključuje", dodala je.

Nova dinamika za kandidate

Sanders, koji je pozvao na političku revoluciju koja će privući nove glasače, rekao je da "način na koji bi se potukao Tramp jeste imati najveći izlazak glasača u istoriji zemlje". On je dodao da bi mogao pozvati glasače iz redova radničke klase koji su odustali od političkog procesa.

Bajden i Klobučar pitaju se i ima li Butidžidž dovoljno iskustva da se suoči s Trampom.

Buttigieg, koji je obnašao dva mandata kao gradonačelnik Saut Benda, grada sa 100.000 stanovnika, rekao je da insajdersko vašingtonsko iskustvo nekih od njegovih suparnika više nije potrebno, te da je vrijeme da se okrene stranica i napuste stare vašingtonske politike.

Trka u Ajovi stvorila je novu dinamiku za dvojicu kandidata koji dolaze izjednačeni u Nju Hempšir, pokazala je anketa koju je u četvrtak veče objavio Boston Gloub. Popularnost Butidžidža neprestano raste nakon Ajove i s 23 odsto glasova je iza Bernija Sandersa koji ima jedan odsto podrške više. Elizabet Voren je zastala na 13 odsto, dok je Bajden i dalje na 11 odsto u Nju Hempširu.