Napadnuta novinarka koja je razotkrila progon gejeva

Novinarka lista „Novaja Gazeta“ i advokatica za ljudska prava pretučene su u holu hotela u Groznom
2949 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Milašina, Foto: Facebook.com
Jelena Milašina, Foto: Facebook.com

Advokatica za ljudska prava i nagrađivana novinarka pretučene su u Groznom, prijestonici Čečenije.

Marina Dubrovina i Jelena Milašina, dopisnica liberalnog lista „Novaja Gazeta“, kazale su da su napadnute kada su se vraćale u hotel u četvrtak veče. U napadu koji je trajao 15 minuta, zadobile su povrede i modrice, objavili su mediji.

Napadači, grupa od 15 muškaraca i žena, navodno su ih čekali kada su ušle u hol hotela. Prvo su ih napale žene iz grupe, a potom su se pridružili muškarci. Najmanje jedan iz grupe je snimao događaj, prenio je „Indipendent“.

„Opkolili su nas pored lifta i počeli da guraju,“ napisala je novinarka u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama. „Uhvatali su nas za vrat i glavu, lupali nam glave o mermerni pod, udarali me u stomak i vukli za kosu.“

Novinarka je povezala incident sa svojim radom i kazala da je ta grupa iz objave na društvenim mrežama saznala da ona dolazi u Grozni.

Njih dvije su došle u Čečeniju da prate suđenje Islamu Nuhanovu (27). Njega je otela čečenska policija u novembru i navodno mučila u pritvoru. Mnogi povezuju njegov tretman sa snimkom koji je objavio, na kojem je prikazan luksuzni životni stil čečenske elite.

I Milašina i Dubrovina su tokom protekle dvije decenije dokumentovale sve veću zloupotrebu ljudskih prava u tom regionu. Milašina je 2017. objavila vijest o kampanji torture nad stotinama homoseksualaca. Bila je meta prijetnji čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Kadirov je 13 godina na čelu ruske republike i važi sa čvrstog saveznika predsjednika Vladimira Putina. Grupe za ljudska prava optužuju Kadirova za teške zloupotrebe, uključujući otmice i torturu oponenata i gejeva.

„Svi koji brane grupe za ljudska prava i gejeve koje navodno imamo u Čečenije su strani agenti,“ izjavio je 2018. za BBC.

Milašina je morala da ode iz Rusije na nekoliko mjeseci zbog prijetnji smrću. Prijetnje su upućene i listu za koji radi.

Istraživačka novnarka „Novaja gazete“ Ana Politkovskaja, koja se dugo bavila razotkivanjem zloupotrebe ljudskih prava, ubijena je 2006. u Moskvi, vjerovatno po naređenju Kadirova.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, pozvala je Moskvu da istraži napad na novinarku i advokaticu i navela da odgovorni moraju da budu kažnjeni.

Mijatovićeva je osudila napad kao „najnoviji u nizu zabrinjavajućih napada na zaštitnike ljudskih prava i kritičare“ u Čečeniji.

Ona je navela da je „atmosfera neprijateljstva prema nezavisnim aktivistima, zaštitnicima ljudskih prava, advokatima i novinarima u Čečeniji često podstaknuta otrovnim i prijetećim govorom političkih lidera, uključujući one na najvišem nivou“ u toj republici. Čečenska ispostava ruskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da istražuje incident.

Bonus video: