On je ranije izrazio sumnju u ozbiljnost angažovanja mladih

Borel se izvinio što je kritikovao mlade okupljene oko Grete Turnberg

"Izvinjavam se svim onima koji su se osjetili uvrijeđeni mojom neprimjerenom izjavom o važnosti pokreta mladih koji se bore protiv klimatskih promena", naveo je Borel na Tviteru
1664 pregleda 0 komentar(a)
Greta Tunberg, Foto: AP, AP
Greta Tunberg, Foto: AP, AP

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izvinio se danas nakon što je izazvao polemiku jer je nedavno pomenuo "sindrom Grete" govoreći o mladima koji protestuju širom svijeta tražeći od vlada da preduzmu konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena.

"Izvinjavam se svim onima koji su se osjetili uvrijeđeni mojom neprimjerenom izjavom o važnosti pokreta mladih koji se bore protiv klimatskih promena", naveo je Borel na Tviteru.

Borel je u srijedu u Evropskom parlamentu izrazio sumnju u ozbiljnost angažovanja mladih na čelu sa Švedjankom Gretom Turnberg o klimatskim promjenama. Evropski visoki zvaničnik je tada rekao da mladi nisu svjesni koliko koštaju mjere neophodne za sprječavanje globalnog zagrijavanja.

Pominjući "sindrom Grete", Borel je rekao da je "lijepo izaći na protest protiv klimatskih promjena dok se ne postavi pitanje koliko to sve košta".

"Volio bih da znam da li su ti mladi svjesni koliko koštaju takve mjere", rekao je Borel.

Grupa poslanika ekološke stranke Zeleni je potom emitovala djelove Borelovog govora uz ocjenu da takvi komentari nisu prihvatljivi od predstavnika Evropske unije.

Borba protiv klimatskih promena jedan je od glavnih prioriteta Evropske komisije koju vodi Ursula fon der Lajen. Ona se obavezala da će primijeniti "Zeleni pakt" u cilju eliminisanja štetnih efekata ugljen-dioksida do 2050. godine.