SAD optužile pripadnike kineske vojske za hakerski upad u Ekvifaks i krađu ličnih podataka

Četvoro pripadnika Narodne oslobodilačke vojske Kine, takođe su optuženi za krađu trgovinskih tajni kompanije, izjavili su policijski zvaničnici.
1130 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije američkih zvaničnika: Bar za govornicom, Foto: BETA/AP
Sa pres konferencije američkih zvaničnika: Bar za govornicom, Foto: BETA/AP

Sjedinjene Američke Države (SAD) su optužile četiri pripadnika kineske vojske za upad u mrežu Ekvifaksa (Equifax) agencije za kreditnu procjenu, kao i za krađu ličnih podataka desetina miliona Amerikanaca, saopštilo je danas američko ministarstvo pravde optuživši Peking za odgovornost za jedno od najvećih hakovanja u istoriji.

Upad u podatke kompanije 2017. godine pogodio je oko 145 miliona ljudi, a hakeri su uspješno ukrali imena, brojeve socijalnog osiguranja i druge lične podatke čuvane u njenoj bazi podataka.

Četvoro pripadnika Narodne oslobodilačke vojske Kine, takođe su optuženi za krađu trgovinskih tajni kompanije, izjavili su policijski zvaničnici.

Oni se nalaze u Kini i niko od njih nije u pritvoru.

Međutim američki zvaničnici ipak smatraju krivičnu optužnicu moćnim sredstvom odvraćanja za strane hakere i upozorenje drugim zemljama da američka policija ima sposobnost da ukaže na pojedinačne krivce iza hakerskih napada.

Postupak se vodi u vrijeme kada je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa upozorila protiv, kako smatra, rastućeg političkog i ekonomskog uticaja Kine, i napora Pekinga da sakuplja podatke Amerikanaca i krade naučna istraživanja i inovacije.

"Ovo je bila namjeran i sveobuhvatan upad u privatne podatke američkog naroda", rekao je američki ministar pravde Vilijam Bar u saopštenju.

"Mi danas smatramo Narodnu oslobodilačku vojsku (Kine) odgovornom za njihove kriminalne radnje, i podsjećamo kinesku vladu da imamo sposobnost da sklonimo plašt anonimnosti sa Interneta i nađemo hakere koje ta zemlja više puta šalje protiv nas", dodao je Bar.

Ovaj slučaj jedan je od nekoliko koje je američko ministarstvo pravde tokom godina pokrenulo protiv pripadnika kineske vojske.

Administracija predsjednika Baraka Obame 2014. je optužila pet kineskih vojnih hakera da su upali u mreže vodećih američkih korporacija da izvlače trgovinske tajne.

Krivične optužbe podnijete su u saveznom sudu u Atlanti, gdje je sjedište kompanije.

U optužnici se detaljno navodi kako su se hakeri trudili da prikriju svoje djelovanje, a uključene su optužbe za zavjeru radi kompjuterske prevare i zavjeru radi ekonomskog špijuniranja.