"NASTAVLJENO SA GRANATIRANJEM"

Turska tvrdi: Neutralizovano više od 100 sirijskih vojnika, uništeni tenkovi i topovi, pogođen helikopter

Razmjena artiljerijske vatre prijeti da izazove novu eskalaciju između Turske i sirijskih vlasti, koje podržava Rusija
2539 pregleda 0 komentar(a)
Turski vojnici u Siriji, Foto: BETA/AP
Turski vojnici u Siriji, Foto: BETA/AP

Turska je saopštila danas da je "neutralizovala" više od 100 pripadnika sirijskih vladinih snaga kao odgovor na sirijsko granatiranje u kome je ubijeno pet turskih vojnika na sjeverozapadu Sirije.

"Prema našim izvorima 101 pripadnik režimskih snaga je neutralizovan, tri tenka i dva topa su uništena i jedan helikopter je pogođen", saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Kako navodi Frans pres za sada nije moguće provjeriti te tvrdnje.

Ministarstvo je navelo da je Turska večeras nastavila da granatira sirijske položaje.

Ranije danas pet turskih vojnika je ubijeno i pet je ranjeno u artiljerijskoj vatri sirijskiih vladinih snaga na turske položaje u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

Prošle nedjelje osam turskih vojnika je ubijeno u napadu snaga predsjednika Bašara al Asada u Idlibu, posljednjem uporištu sirijske opozicije i ekstremističkih grupa.

Tursko ministarstvo odbrane danas je upozorilo da će Ankara najoštrije uzvratiti na svaki novi napad.

Razmjena artiljerijske vatre prijeti da izazove novu eskalaciju između Turske i sirijskih vlasti, koje podržava Rusija.

Turska, koja podržava određene pobunjeničke grupe u Siriji, poslala je velika pojačanja u provinciju Idlib posljednjih dana da zaustavi napredovanje sirijskih vladinih snaga.

Poslije prošlonedjeljnje razmjene vatre turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Siriju da se povuče sa položaja u provinciji Idlib, i tražio od Moskve da učini više da kontroliše režimske snage u Siriji.

Iako podržavaju suprotstavljene strane u Siriji Turska i Rusija pojačale su saradnju o tom pitanju, i zajedno su dogovorile primirje tokom sastanka u Sočiju 2018.

Novi napad sirijskih snaga dogodio se u vrijeme kada se ruska delegacija nalazi u Ankari na razgovorima o nalaženju rješenja za Idlib.

Tokom tog sastanka turski zvaničnici pozvali su Rusiju da preuzme odgovornost kao zemlja garantor sporazuma iz Sočija, prenijela je turska agencija Anadolija.