Gebrejesus: Korona virus od sada se zove - Kovid-19

Danas je počeo sastanak oko 400 naučnika iz cijelog svijeta pod pokroviteljstvom SZO sa namjerom da se pojača borba protiv te bolesti
2056 pregleda 0 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Beta/AP
Gebrejesus, Foto: Beta/AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procijenila je danas da postoji "realistična šansa" da se zaustavi širenje novog koronavirusa u svijetu.

"Ako sada investiramo... imamo realističnu šansu da zaustvimo ovu epidemiju", rekao je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima povodom sastanka u Ženevi sa oko 400 naučnika koji se bave tom bolešću.

On je takđe rekao da će se novi virus od sada zvati "Kovid-19" (Covid-19), pošto je privremeno bio nazvan "2019-nCoV". Novi naziv je dat zbog lakšeg izgovora, a istovremeno "da ne stigmatizuje određenu zemlju" - Kinu ili određeno stanovništvo, kao prethodni naziv.

Danas je počeo sastanak oko 400 naučnika iz cijelog svijeta pod pokroviteljstvom SZO sa namjerom da se pojača borba protiv te bolesti.

U epidemiji novog koronavirusa, koja je počela u Kini u decembru, zaraženo je više od 43.000 ljudi u svijetu. Po najnovijim podacima, od tog virusa je u Kini umrlo 1.016 ljudi, među 42.638 potvrđenih slučajeva. Slučajevi obolelih su prijavljeni u još oko 25 zemalja svijeta.

Bonus video: