Sukob američkih snaga i paravojski lojalnih Asadu: Jedna osoba poginula?

Sirijska agencija Sana je javila da su se lokalci skupili u selu Kirbet Amu, istočno od Kamišlija, i gađali amerčki konvoj kamenjem i skinuli američku zastavu sa jednog vozila
3448 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sukobi između američkih snaga i paravojnih grupa vjernih vlastima sirijskog predsjednika Bašara al Asada izbili su danas u Kamišliju, na sjeveroistoku Sirije, javlja jedna nevladina organizacija i dopisnik Frans presa.

Taj kratak kopneni okršaj dogodio se kada je greškom američki vojni konvoj prošao kroz selo Kirbet Amu, prenosi sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava, javlja Frans pres.

Sukobi u kojima je poginula jedna osoba sa sirijske strane prekinuti su poslije nadlijetanja američkih aviona u tom sektoru čime je omogućena evakuacija dva američka vojna vozila zadržana u selu.

Agencija AP navodi da je jedan sirijski civil ubijen, a jedan ranjen kada su američki vojnici otvorili vatru na lokalne grupe koje su pokušale da zaustave prolazak američkog konvoja kroz kontrolni punkt u selu na sjeveroistoku zemlje.

Sirijska agencija Sana je javila da su se lokalci skupili u selu Kirbet Amu, istočno od Kamišlija, i gađali amerčki konvoj kamenjem i skinuli američku zastavu sa jednog vozila.

U tom trenutku američki vojnici su pucali sa bojevom municijom i dimnim bombama na stanovnike, navela je Sana.

Za sada nema izvještaja iz međunarodne koalicije predvođene SAD o ovom događaju.

Ovaj incident predstavlja rijetke sukobe između američkih i sirijskih snaga u oblasti gdje su takođe raspoređene i ruske trupe, i koji će sigurno podići tenzije, navodi AP.

Sana je javila da se incident dogodio kada su sirijske snage zaustavile američki konvoj od četiri vozila a stotine ljudi se okupilo na kontrolnom punktu da ih spriječi da idu dalje.

Agencija je navela da su mještani napali konvoj i oštetili četiri vozila pošto su američki vojnici otvorili vatru i ubili jednog civila i ranili drugog.

Sirijska Opservatorija je javila da nije jasno da li je ubijen civil ili pripadnik paravojne grupe.

Američki avioni nadlijetali su tu oblast za vrijeme konfrontacije. Poslije napetog sučeljavanja konvoj je mogao da napusti tu oblast.

Opservatorija je takođe javila da je ruski konvoj stigao u tu oblast da smiri tenzije.

Stotine američkih vojnika stacionirano je na sjeveroistoku Sirije, i rade zajedno sa svojim kurdskim partnerima iz Sirijskih demokratskih snaga u borbi protiv Islamske države.

Amerikanci vrše patrole na sjeveroistoku Sirije ali za sada nije poznato zašto je konvoj ušao u oblast pod kontrolom sirijskih vladinih snaga, navodi AP.

Bonus video: