PRED POČETAK SASTANKA MINISTARA ODBRANE

Stoltenberg: Nemamo luksuz da biramo između Rusije i Kine

"Složili smo se – prvi put u istoriji NATO – na susretu lidera u Londonu da se moramo pozabaviti posljedicama uspona Kine po našu bezbjednost. Kina će uskoro biti najveća ekonomija na svijetu"
5327 pregleda 20 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Nato.int
Jens Stoltenberg, Foto: Nato.int

NATO mora biti u stanju da odgovori na mnoge izazove i prijetnje u isto vrijeme, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg ranije danas, odgovarajući na pitanje koliko je teško se istovremeno fokusirati na pitanja Rusije i Kine.

"Nemamo luksuz da biramo. Moramo biti u stanju da odgovorimo na mnoge različite iazove u isto vrijeme. Složili smo se – prvi put u istoriji NATO – na susretu lidera u Londonu da se moramo pozabaviti posljedicama uspona Kine po našu bezbjednost. Kina će uskoro biti najveća ekonomija na svijetu. Već je druga zemlja sa najvećim izdvajanjem na odbranu. Ona razvija i mnogo ulaže u nove, naprednije vojne kapacitete", kazao je Stoltenberg.

Međutim, istakao je da postoje istovremeno i izazovi ali i mogućnosti koji se tiču uspona Kine. 

NATO je posvećen našoj trening misiji u Avganistanu, poručio je generalni sekretar Jen Stoltenberg

"Snažno vjerujemo da je to najbolji način za NATO da podrži mirovni proces u naporima da se nađepolitičko pregovarano rješenje krize u Avganistanu. I pozdravili bismo svaki korak koji vodi smanjenju nasilja. U isto vrijeme, krajnje je važno da se pošalje jasna poruka Talibanima da pokazati i pokazati pravu volju i sposobnost da se smanji nasilje i angažuju u kredibilne mirovne pregovore", kazao je Stoltenberg u Briselu, nekoliko sati pred početak susreta ministara odbrane.

Na sastanku crnogorsku delegacju predvodi ministar odbrane Predrag Bošković.

Stoltenberg je jutros kazao, komentarišući rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, da neće raditi isto što radi Moskva ali „ali ćemo se postarati da NATO održi kredibilno odvraćanje i odbranu takođe u svijetu sa više ruskih raketa a bez INF sporazuma“.

Generalni sekretar je istakao da se raduje susretu sa Jozefom Barelom, šefom evropske  diplaomatije.

"On je bio na NATO sastancima prije u svojstvu ministra vanjskih poslova, ali ovo je prvi sastanak sa NATO u njegovom novom svojstvu", kazao je Stoltnberg, najaviši da će susretu prisustovati i kolege iz Švedske i Finske.

Preporučujemo za Vas