"VIDJEĆEMO DA LI JE PORUKA PJONGJANGA PRVI KORAK KA DENUKLEARIZACIJI"

SAD: Sačekaćemo da vidimo da li je Sjeverna Koreja ozbiljna povodom razgovora

Sara Hakabi Sanders rekla je da se SAD, Južna Koreja i međunarodna zajednica "apsolutno slažu" da denuklearizacija mora da bude ishod dijaloga s Pjongjangom
66 pregleda 1 komentar(a)
Ivanka Tramp, sara Hakabi Sanders, Foto: Reuters
Ivanka Tramp, sara Hakabi Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2018. 21:15h

Bijela kuća je danas saopštila da će sačekati da vidi da li je ozbiljna najava Pjongjanga da je voljan da razgovora sa SAD, što je rijedak korak ka diplomatiji poslije više mjeseci nuklearnih i raketnih proba Sjeverne Koreje i prijetnji ratom sa obje strane.

U američkoj delegaciji na danas završenim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji bila je i portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders, koja je na tu najavu Sjeverne Koreje odgovorila "vidjećemo".

Delegaciju SAD u Pjongčangu predvodila je ćerka i savjetnica predsjednika SAD Donalda Trampa, Ivanka.

Sandersova je kazala da Tramp ostaje posvećen postizanju "potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije" Korejskog poluostrva i da njegova "kampanja maksimalnog pritiska" na Sjevernu Koreju mora biti nastavljena dok Pjongjang ne obustavi raketne i nuklearne programe.

Tramp je prošle nedjelje uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji.

Sara Hakabi Sanders rekla je da se SAD, Južna Koreja i međunarodna zajednica "apsolutno slažu" da denuklearizacija mora da bude ishod dijaloga s Pjongjangom i dodala da Sjevernu Koreju čeka svijetao put ako izabere denuklearizaciju.

"Vidjećemo da li današnja poruka Pjongjanga, da je voljan da razgovara, predstavlja prve korake na putu denuklearizacije. U međuvremenu, SAD i svijet moraju da nastave da jasno ukazuju da nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje vode u ćorsokak", navela je američka zvaničnica u pisanoj izjavi.

Tokom današnje ceremonije zatvaranja ZOI, južnokorejski predsjednik Mun Džae-in objavio je da mu je član delegacije Sjeverne Koreje na Igrama, potpredsjednik vladajuće partije Kim Jong-čol, rekao da je njegova zemlja voljna da razgovara sa SAD, poslije više decenija tenzija između dvije zemlje koje nemaju zvanične diplomatske odnose.

Munov kabinet je naveo da Sjeverna Koreja ima "čvrstu namjeru da razgovara sa SAD", i da se delegacija Sjeverne Koreje složila i da odnosi dvije Koreje i odnosi Pjongjanga i Vašingtona "treba da budu zajedno unaprijeđeni".

Otvaranju ZOI prije dvije nedjelje prisustvovala je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džong, koja je bila u loži zajedno s američkim potpredsjednikom Majkom Pensom. Njih dvoje tada nisu razmijenili ni riječ. Isti slučaj je bio i na današnjoj ceremoniji gdje je Ivanka Tramp sjedjela pored Kim Jong-čola.