"TREBAJU DA POKAŽU POSVEĆENOST"

NATO pozvao talibane na rješavanje sukoba u Avganistanu

"Talibani moraju da pokažu spremnost i stvarnu sposobnost za smanjenje nasilja"
457 pregleda 0 komentar(a)
Mark Esper i Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Mark Esper i Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP

NATO je danas pozvao talibane da pokažu posvećenost rješavanju sukoba u Avganistanu i okončanju nasilja.

"Talibani moraju da pokažu spremnost i stvarnu sposobnost za smanjenje nasilja", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pre današnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane država-članica Alijanse.

Avganistanski predsjednik Ašraf Ghani je u utorak uveče objavio da ga je američki državni sekretar Majk Pompeo obavijestio o "značajnom napretku" u pregovorima Vašingtona i talibana.

Jens Stoltenberg je bio oprezan u vezi s tim i dočekujući američkog ministra odbrane Marka Espera je rekao: "pozdravili bismo svaku mjeru koja bi mogla smanjiti nasilje", te je talibane pozvao da "pokažu svoju posvećenost mirnom rješenju" sukoba u Avganistanu.

"Talibani moraju sjesti za pregovarački sto i sklopiti pravi kompromis", rekao je Jens Stoltenberg.

"Želimo trajni mir u Avganistanu", rekao je britanski ministar odbrane Ben Valas u Briselu.

"Ako talibani zaključe trajno primirje, to će biti zaista važan uslov za napredak u Avganistanu. Ne želimo da tamo ostajemo duže nego što je potrebno", dodao je on.

"Moramo se pripremiti za sve, zavisno od ishoda pregovora", rekao je jedan diplomata za AFP. Imamo osećaj da ti pregovori sada vrte u krug. Predsjednik SAD Donald Tramp mora nešto dobiti pre izbora i talibani to znaju", rekao je diplomata koji ne želi da mu se objavi ime.

NATO je zadržao vojnu misiju u Avganistanu, "Rezolut suport", sa 16.500 vojnika iz 38 zemalja. Zaduženi su "za obuku i savjetovanje avganistanskih snaga bezbjednosti".

"Zajedno smo otišli ​​u Avganistan. Zajedno ćemo donijeti odluke kako bismo prilagodili svoju misiju i jednog dana ćemo zajedno otići", rekao je Jens Stoltenberg.

U mnogim državama NATO-a strahuju da bi Amerikanci mogli samostalno, ne obazirući se na njih, donijeti jednostranu odluku o Avganistanu, pošto je početkom februara Donald Tramp potvrdio svoju želju da povuče američke vojnike iz te zemlje.