POTVRĐENA PODRŠKA ZEMALJA ČLANICA NATO

Stoltenberg: Jačaćemo trening misiju u Iraku

NATO u Iraku boravi na poziv tamošnjih vlasti
861 pregleda 1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Nato
Jens Stoltenberg, Foto: Nato

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je da su se ministri odbrane zemalja članica NATO na današnjem sastanku potvrdili podršku Iraku i u načelu se složili da bi se trebalo raditi na jačanju trening misija u toj državi.

“Prvi primjer toga je da ćemo preduzeti neke od trenutnih aktivnosti obučavanja koje sprovodi Globalna koalicija. Ministri su se takođe složili da ispitaju što još možemo da uradimo,” kazao je Stoltenberg na konferenciji poslije prvog dana sastanka ministara odbrane članica NATO alijanse u Briselu.

Stoltenberg je dodao da želi da bude jasan u porci kako NATO u Iraku boravi na poziv tamošnjih vlasti.

“I ostaćemo u Iraku dok god smo tamo dobrodošli, jer NATO u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Iraka. Sve što radimo biće u bliskoj konsultaciji i koordinaciji sa iračkom vladom,” kazao je generalni sekretar NATO.

On je pojasnio da je cilj da se ojaca spasobnost iračkih snaga bezbjednosti kako im više ne bi trebala podrška Alijanse.

Zajedno smo, naglasio je, posvećeni borbi protiv terorizma i moramo se postarati kako se ISIL ne bi vrati na njihove teritorije.

On je pohvalio hrabrost kako iračkih snaga tako i tamošnjeg naroda u borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je kazao da ce imati sastanak sa šefom evropske diplomatije Josefom Borelom i ukazao na značaj saradnje sa Evropskom unijom.

“NATO i EU su dvije strane istog novčića. Stoga ćemo razmotriti šta možemo da uradimo kako bi produbili našu jedinstveno partnerstvo i ojačali nasu bezbjednost,” kazao je on.

Sastanak ministara odbrane nastavlja se sjutra.

Preporučujemo za Vas