ZAVRŠEN SASTANAK MINISTARA ODBRANE NATO

Stoltenberg: Iračke snage pokazale da su spremne da se bore protiv ISIL-a

"Vjerujemo da je najbolji način da se isil ne vrati, da osposobimo iračke snage da se same bore protiv ISIL-a", kazao je generalni sekretar NATO
1251 pregleda 1 komentar(a)
Soltenberg u Briselu, Foto: Miloš Rudović
Soltenberg u Briselu, Foto: Miloš Rudović

Vjerujemo da je najboljji način da se ISIL ne vrati taj da osposobimo iračke snage da se same bore protiv njih, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je juče saopštio da su se ministri odbrane zemalja članica složili da se ojača trening misija u toj zemlji.

“Sada smo počeli proces u kojem smo odlučili da povećamo naše prisutvo u Iraku. Uradićemo to kroz pametne korake i vidjećemo šta još možemo da uradimo kroz prisustvo NATO trupa u Iraku. Da, povećaćemo naše prisutvo, ali ćemo to uraditi u bliskoj saradnji sa iračkom vladom i svaki korak koji preuzmemo prethodno ćemo se konsultovati i biće baziran na pozivu iračke vlade. Iračke snage su do sada pokazale da su spremne da se bore protiv ISIL-a, zato što su iračke snage bile na četiri fronta oslobađajući teritoriju i ljude koju su kontrolisali ISIL prije nekoliko mjeseci. Mi ih podržavamo u tome, jer su to uglavnom bili irački vojnici. Vjerujemo da je najbolji način da se isil ne vrati, da osposobimo iračke snage da se same bore protiv ISIL-a,” kazao je on na konferenciji za novinare danas popodne.

U Briselu se danas završava dvodnevni sastanak ministara odbrane, na kojem je učestvovao ministar odbrane Predrag Bošković.

Stoltenberg je medijima kazao da su se na današnjim sastancima fokusirali na odvraćanje i odbranu. 

“Raspravljali smo o izazovu koji predstavljaju ruske rakete. To uključuje razvijanje i razmještanje SSC-8 raketa, koje su dovele do raskidanja INF sporazuma prošle godine. NATO saveznice su stajale ujedinjene u svijetlu kršenja Sporazuma od strane Rusije. Tokom mnogo godina, blisko smo se konsultovali. I sve saveznice su se složile vezano za svaki korak, uključujući i paket odbrambenih, odmjerenih i koordinisanih mjesta kao odgovor na kršenje Sporazuma,” kazao je generalni sekretar na konferenciji za novinare.

Ponovio je da NATO neće raditi ono što Rusija radi i da nemaju namjeru da razmještaju nove nuklearne rakete u Evropi. 

Generalni sekretar je pojasnio da se raspravljalo i o širim izazovima, koji uključuju i druge ruske raketne sisteme, bilo da je riječ o konvencionalnim ili nuklearnim, odnosno da li su u pitanju oni koji su razmješteni ili se trenutno razvijaju.

U isto vrijeme,ministri su naglasili snažnu posvećenost NATO kontroli naoružanja I razoružavanju. 

“Ministri su takođe raspravljali naš napredak u osiguravanju poštenije podjele tereta širom Alijanse. Vidjeli smo nezabilježeno povećanje u troškovima na  odbranu širom Evrope i Sjeverne Amerike sa dodatnih 400 milijardi dolara investiranih do kraja 2024. To čini NATO snažnijim. Ali moramo zadržati takav momenat, kako bi naše države bile bezbjednosnije u sve nepredvidivijem svijetu,” naglasio je on.

Stoltenberg je istakao da su saveznice i ukrajinski minister odbrane Andrij Zahordnjiuk imali ranije danas dobru raspravu o bezbjednoj situaciji u Ukrajini i njenom susjedstvu.

“Saveznice su izrazile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. NATO nastavlja da pruža snažnu političku i praktičnu podršku. Saveznice pozdravljaju napredak postignut u procesu reformi i ohrabruju Ukrajinu da nastavi tim putem,” kazao je generalni sekretar.

Govoreći o Avganistanu, gdje imaju trening misiju “Odlučna podrška”, Stoltenberg je naglasio da situacija ostaje teška, ali da saveznice ostaju čvrsto posvećene dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti Avganistana. 

“Naš focus ostaje isti - da se avganistanskim snagama bezbjednosti pruži finansijska i podrška u obučavanju kako bi se mogli boriiti protiv terorizma i stvorili uslove za mir. Za rezultat, vidimo da avganistanske snage bezbjednosti postaju snažnije, profesionalnije i bolje vođene. U potpunosti podržavamo napored SAD da se postigne mirno rješenje,” istakao je on.

On je pozdravio svaki korak koji vodi smanjenju nasilja. Talibani, kako je kazao, moraju pokazati stvarnu volju i sposobnost da se postigne smanjenje nasilja na tlu. I da pokažu da su zaista posvećeni postizanju dugoročnog mira u Avganistanu.

Preporučujemo za Vas