Sirijski parlament priznao genocid nad Jermenima, Turska ocijenila Siriju kao licemjernu

"Parlament osuđuje i priznaje genocid koji je počinila Otomanska država početkom 20. veka nad Jermenima", navodi se u saopštenju
2769 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sirijski parlament je danas zvanično priznao kao genocid masakr nad Jermenima za vrijeme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, u svijetlu rastućih tenzija i sukoba između vojski dvije zemalje na sjverozapadu Sirije.

"Parlament osuđuje i priznaje genocid koji je počinila Otomanska država početkom 20. veka nad Jermenima", navodi se u saopštenju.

Na to su turske vlasti večeras uzvratile osudom glasanja u Parlamentu Sirije.

"To je licemjerni čin jednog režima koji je godinama činio svakakve vrste masakra nad sopstvenim narodom... izazivajući raseljevanje nekoliko miliona ljudi, a taj režim je poznat i po upotrebi hemijskog oružja", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Tursk".

Osuđuju se i "neosnovane optužbe jednog despotskog režima koji je izgubio svoj legitimitet".

Ministarstvo je uz to optužilo Damask da je izazvao "humanitarnu tragediju" na granici s Turskom.

Istoričari procjenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i posle Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku. Turska navodi da je ubijeno 500.000 Jermena.

Turska negira da je riječ o genocidu i tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su nastradale zapravo žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva, što je dovelo do gubitaka na obije strane.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da će turska vojska "svuda" napadati sirijsku u slučaju novih napada na turske snage u Siriji. Od početka februara u sukobima sa sirijskom vojskom u provinciji Idlib je poginulo 14 turskih vojnika, a 45 je ranjeno.

Bonus video: