„Ubistvo Sulejmanija će dovesti do oslobađanja Jerusalima“

Iran je pozvao Palestince da se suprotstave predlogu SAD za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba
1449 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave godišnjice Islamske revolucije u Teheranu, Foto: AP
Sa proslave godišnjice Islamske revolucije u Teheranu, Foto: AP

Ubistvo glavnog iranskog komandanta Kasema Sulejmanija dovešće do oslobađanja Jerusalima, rekao je juče portparol elitne Revolucionarne garde.

Sulejmani, koji je predvodio ogranak Garde zadužen za operacije izvan Irana, takozvane Kuds snage, ubijen je u napadu američkog drona u Bagdadu 3. januara, zajedno sa komandantom iračke milicije, Abu Mahdijem al-Muhandisom.

„Kukavičko ubistvo komandanta Sulejmanija i Abu Mahdija al-Muhandisa od strane Amerikanaca dovešće do oslobađanja Jerusalima, uz božju milost,“ rekao je Ramezan Šarif na obilježavanju 40 dana od Sulejmanijeve smrti u gradu Orumija, prenio je Rojters.

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Hamnei, rekao je prošle nedjelje da će Iran podržati palestinske naoružane grupe koliko god bude mogao i pozvao Palestince da se suprotstave novom predlogu Sjedinjenih Država za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki predsjednik Donald Tramp je predstavio predlog kojim je zamišljena nezavisna palestinska država koja bi bila pod skoro potpunom bezbjednosnom kontrolom Izraela.

Izrael bi dobio većinu onoga što decenijama traži, uključujući Jerusalim i skoro svu okupiranu teritoriju na kojoj je sagradio naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci su odbacili „dogovor vijeka” kao pristrasan prema Izraelu.

Bonus video: