Spoljna politika SAD je „nemoralna“

„Moramo biti principijelni, dosljedni i pouzdani“, kazala je bivša američka ambasadorka u Ukrajini, koju je Tramp smijenio u maju
1760 pregleda 2 komentar(a)
Stejt departmentu nedostaje vizija”: Mari Jovanovič, Foto: AP
Stejt departmentu nedostaje vizija”: Mari Jovanovič, Foto: AP

Bivša američka ambasadorka u Ukrajini je upozorila da su Sjedinjene Države usvojile „nemoralnu“ spoljnu politiku koja je „povjerenje zamijenila prijetnjama, strahom i konfuzijom“.

U prvim javnim komentarima otkad je napustila američku spoljnopolitičku službu, Mari Jovanovič je kazala da način na koji predsjednik Donald Tramp vodi spoljnu politiku rizikuje da otuđi saveznike i gurne ih u ruke drugih partnera koje smatraju pouzdanijim.

Tramp je karijernu diplomatkinju smijenio sa funkcije u Kijevu prošlog maja, u vrijeme kada su predsjednik i njegovi saradnici vršili pritisak na ukrajinsku vladu da pokrene istrage o njegovim političkim oponentima. Jovanovič je ponudila dokaze o kampanji vršenja pritiska na saslušanjima u Kongresu u okviru procesa impičmenta, prije nego što se potpuno povukla iz spoljnopolitičke službe.

„Moramo biti principijelni, dosljedni i pouzdani“, izjavila je prilikom primanja nagarde za diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun. „Nabusita, nemoralna, neizvjesna spoljna politika, koja umjesto povjerenje koristi prijetnje, strah i konfuziju, ne može funkcionisati na duge staze.“

Jovanovičeva je dodala da će u jednom trenutku postati neizbježno ono što je nekad bilo nezamislivo.

„Da naši saveznici koji imaju jednako pravo da djeluju u sopstvenom interesu kao i mi, počnu da traže pouzdanije partnere čiji se interesi možda ne poklapaju sa našima“, kazala je.

Jovanovičeva, koja je pozdravljena ovacijama studenata i diplomata, upozorila je da je Stejt department „u nevolji“ i dodala da njegovom rukovodstvu nedostaje politička vizija, moralna jasnoća i liderstvo.

Ona je pozvala studente da krenu njenim stopama jer su SAD-u „potrebne diplomate koje su spremne i sposobne“.

„Ovoj zemlji je potrebna snažna spoljna politika“, istakla je.

„Zvuči staromodno u našem svijetu visoke tehnologije, ali suština diplomatije je u ljudskoj interakciji, i izgradnja odnosa od povjerenja je važnija nego ikada. Nije jednako uzbudljivo kao slanje marinaca, ali je jeftinije i efikasnije na duže staze“, ocijenila je Jovanovičeva.

Tomas Pikering, bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama, rekao je da je Jovanovičeva pokazala hrabrost ne samo kao diplomata u Rusiji i drugdje, nego i svjedočenjem pred Kongresom, kada ju je Tramp kritikovao na Tviteru.

Jovanovič je u Kongresu govorila o „udruženoj kampanji“ protiv nje, zasovanoj na „lažnim tvrdnjama osoba sumnjivih motiva“.

Tramp, koji je rekao da „gdje god je Mari Jovanovič pošla, ispalo je loše“, takođe joj je zamjerio što nije htjela da okači njegovu sliku u američkoj ambasadi u Ukrajini.

Tokom 34-godišnje karijere u Stejt departmentu, Jovanovič je nekoliko puta unaprijeđena tokom mandata i republikanskih i demokratskih administracija.

Bonus video: