"Ne može biti vojnog rješenja za sirijski konflikt"

Četiri zemlje u Savjetu bezbjednosti tražile obustavu napada u Idlibu

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su riješene da povrate kontrolu i nad Idlibom
949 pregleda 0 komentar(a)
Od početka sukoba raseljeno je 800.000 lica, Foto: BETA
Od početka sukoba raseljeno je 800.000 lica, Foto: BETA

Četiri evropske zemlje, članice Savjeta bezbjednosti UN, zatražile su večeras neposrednu obustavu ofanzive u sirijskoj provinciji Idlib nakon nezvaničnog hitnog sastanka tog organa UN održanog na zahtjev SAD.

"Zahtijevamo da sirijske vlasti i njihovi saveznici odmah okončaju vojnu ofanzivu i sprovedu trajno primirije, garantuju zaštitu civila i u potpunosti poštuju međunarodno humanitarno pravo", navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Potpisnice deklaracije su Estonija, Belgija i Nemačka, koje su nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN, kao i Francuska koja je stalna članica. Deklaraciji se pridružila Poljska koja je bivši član tog organa UN-a.

Diplomatski izvori saopštili su da na sastanku nije bilo pokušaja postizanja zajedničke deklaracije 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN zbog eventualnog protivljenja Rusije koja podržava sirijske vlasti u ofanzivi u Idlibu.

"Ne može biti vojnog rešenja za sirijski konflikt", dodaje se u deklaraciji evropskih zemalja kojoj se nije pridružila Velika Britanija, još jedna evropska zemlja koja je učestvovala na sastanku, a koja je nedavno napustila članstvo u Evropskoj uniji.

Diplomatski izvori naveli su da su Velikoj Britaniji date instrukcije da se u UN neko vreme ne pridružuje drugim evropskim zemljama u nekim aktivnostima.

Prema podacima UN, od početka ofanzive u Idlibu u decembru, raseljeno je više od 800.000 ljudi.

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su riješene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja dok se na tlu vode borbe s džihadistima i pobunjenicima, uprkos ranije najavljenom primirju.

Preporučujemo za Vas