Peking na vrhu Pentagonove liste potencijalnih protivnika

Esper: Kina prijetnja svjetskom poretku

"Komunistička partija Kine se sve sve brže i sve dalje kreće u pogrešnom smjeru - više unutrašnje represije, više predatoskih ekonomskih postupaka, više čvrstorukaštva, i onoga što me najviše brine, agresivnije vojno nastupanje", naveo je američki ministar
1908 pregleda 4 komentar(a)
Mark Esper, Foto: Manuel Balce Ceneta/AP, Manuel Balce Ceneta/AP
Mark Esper, Foto: Manuel Balce Ceneta/AP, Manuel Balce Ceneta/AP

Američki ministar odbrane Mark Esper opisao je danas Kinu kao sve veću prijetnju svjetskom poretku, rekavši da ta zemlja krade zapadna znanja, zastrašuje manje susjede i želi "da ostvari prednost na bilo koji način i po svaku cijenu".

Esper, koji često kritikuje Kinu, rekao je u obraćanju bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu da je Peking na vrhu Pentagonove liste potencijalnih protivnika. Zatim slijede Rusija, "otpadničke države" poput Sjeverne Koreje i Irana, i prijetnje ekstremističkih grupa.

"Komunistička partija Kine se sve sve brže i sve dalje kreće u pogrešnom smjeru - više unutrašnje represije, više predatoskih ekonomskih postupaka, više čvrstorukaštva, i onoga što me najviše brine, agresivnije vojno nastupanje", naveo je američki ministar.

Prema njegovim riječima, SAD ne žele sukobe s Kinom. On je dodao i da je američka vlada obezbijedila medicinske zalihe da bi pomogla Kini u borbi protiv korona virusa. Međutim, kako je rekao, Peking je jasno pokazao svoje dugoročne namjere dok Evropa i ostatak svijeta moraju da se "probude i shvate" prijetnje koje predstavlja Kina.

"Komunistička partija i njeni pridruženi organi, pa i Narodno-oslobodilačka armija, sve više djeluju u područjima van svojih granica, uključujući i Evropu, i traže način da ostvare prednost na bilo koji način, i po bilo kojoj cijeni", rekao je Esper.

Esper je izjavio da, iako se često "sumnja u transparentnost i iskrenost" Pekinga, kineskoj vladi "treba vjerovati na reč" kada se radi o bezbjedonosnim ciljevima.

"Oni su rekli da Narodna Republika Kina namjerava da do 2035. završi modernizaciju vojske i da do 2049. želi da dominira Azijom kao prvorazredna globalna vojna sila", naveo je on.

Šef Pentagona je takođe rekao da Kina ugnjetava svoj narod i prijeti susedima.

"Želimo da se Kina ponaša kao normalna zemlja, što znači da kineska vlada treba da promijeni svoju politiku i ponašanje", naveo je Esper.

Esper, kao i njegov prethodnik Džejms Matis, želi da prebaci fokus američke vojne i bezbednosne politike sa malih ratova protiv ekstremista i pobunjenika na Kinu. Američke saveznike u Evropi ipak mnogo više brine Rusija.

Preporučujemo za Vas