Na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije razgovori o primirju u Libiji

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je dogovor iz Berlina od 19. januara više puta kršen stalnim isporukama oružja i eskalacijom borbi
619 pregleda 0 komentar(a)
Pripadnici snaga pod kontrolom libijske vlade, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Pripadnici snaga pod kontrolom libijske vlade, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Ministri spoljnih poslova i drugi najviši zvaničnici iz desetak zemalja okupili su se danas u Njemačkoj kako bi podstakli nastavak zalaganja za postizanje mira u Libiji.

Zainteresovane strane u sukobu u Libiji pristale su ranije da poštuju embargo na oružije koji je uveden Libiji od 2011. godine i potpuni prekid vatre.

Ovim sastankom na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije, Njemačka i Ujedinjene nacije žele da održe nastojanje za prekidanjem spoljne vojne podrške zaraćenim stranama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je dogovor iz Berlina od 19. januara više puta kršen stalnim isporukama oružja i eskalacijom borbi.

Turska podržava stranu Fajeza al Saradža, predsjednika vlade Nacionalnog jedinstva koju priznaju UN i čije sedište je u Tripoliju, ali koja kontroliše samo mali dio teritorije. Njegov rival Kalifa Haftar sa istoka Libije može da računa u velikoj mjeri na podršku Moskve, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon samita u Berlinu, rivalske libijske strane sastale su se i u Ženevi.

Prva runda razgovora je završena bez potpisivanja sporazuma, a sledeća runda pregovora očekuje se sledeće nedelje

Sajvet bezbjednosti UN usvojio je u srijedu dokument u 55 tačaka o okončanju rata u Libiji, a osudili su i nedavni porast nasilja u toj afričkoj državi.

Osnivači Minhenske konferencije su Evald fon Klajst (izdavač) i Edvard Teler (naučnik) koji su 1962. došli na ideju da se jednom godišnje sastaju u društvu gostiju iz više zemalja i diskutuju o problemima odbrane.

Bonus video: