virus ubačen u desetine telefona

Izraelska vojska spriječila Hamas da hakuje telefone vojnika

On je rekao da je to treći pokušaj Hamasa čiji su cilj bili vojnici putem lažnih naloga na društvenim mrežama ali je najnoviji bio najsavršeniji
732 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelska vojska je danas saopštila da je spriječila nastojanja palestinske organizacije Hamas da hakuje telefone vojnika, predstavljajući na društvenim medijima da se radi o mladim, atraktivnim ženama, koje bi da se sprijatelje u pokušaju da ih ubijede da preuzmu softver sa kompjuterskim virusom.

Vojni porptarol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je novinarima da je virus ubačen u desetine telefona poslednjih mjeseci iako je vojska rano otkrila prevaru i spriječila da velike tajne stignu do te islamske ekstremističke organizacije.

On je rekao da je to treći pokušaj Hamasa čiji su cilj bili vojnici putem lažnih naloga na društvenim mrežama ali je najnoviji bio najsavršeniji.

Hamas je koristio više medijskih platformi, uključujući Fejsbuk, Instagram, Vocap i Telegram da uspostavi kontakt sa vojnicima.

Njima su stizale fotografije i poruke, a slale su ih "žene" koje su tvrdile da su nove imigrantkinje kako bi objasnile da ne govore dobro hebrejski ili da su gluve pa su zato slale samo poruke i nisu govorile telefonom, rekao je Konrikus.

Profili su se pojavljivali na mnogobrojnim paltformama, a na fotografijama su bile prerušene osobe tako da im je bilo teško ući u trag.

Na kraju su vojnicima poslati linkovi da ih navedu da preuzmu ono za šta je navedeno da je aplikacija nalik na Snapčet (Snapchat) kako bi razmjenjivali fotografije koje mogu brzo da nestanu, rekao je Konrikus.

U stvarnsti to su bili linkovi za tri programa, Catch&See, ZatuApp i GrixyApp, koji su omogućavali Hamasu pristup telefonima vojnika.

Konrikus je rekao da je savim jasno da Hamas stoji iza tih nastojanja.

Ta organizacija nije odmah ništa komentarisala, a portparol nije rekao koliko vojnika je bilo na njenoj meti.

Vojnici su prijavili sumnjivu aktivnost dosta rano što je omogućilo vojsci i bezbednosnoj službi Šin bet da nadgledaju njihove telefone.

Izrael i Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države su tri puta ratovali otkako je ta organizacija silom preuzela vlast u pojasu Gaze 2007. godine.

Ipak dvije strane vode indirektne pregovore preko arapskih i UN pregovarača kako bi postigli dugotrajni prekid vatre i Izrael ublažio blokadu pojasa Gaze u zamjenu za obustavu napada Hamasa.

Međutim, povremeni sukobi ne prestaju.

Rano jutros izraelska vojska je izvela vše udara iz vazduha na ciljeve u Gazi nakon što su sinoć dvije rakete ispaljene na Izrael.