Manafort plaćao evropskim političarima da lobiraju za bivšu ukrajinsku prorusku vladu

Navodi se da je grupu predvodio jedan bivši evropski kancelar. Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je demantovao da je on u pitanju
3 komentar(a)
Pol Manafort, Foto: Reuters
Pol Manafort, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2018. 14:47h

Pol Manafort, bivši menadžer kampanje Donalda Trampa, tajno je plaćao bivše visoke evropske političare da lobiraju za bivšu ukrajinsku prorusku vladu, stoji u novoj optužnici.

Navodi se da je grupu predvodio jedan bivši evropski kancelar. Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je demantovao da je on u pitanju.

Optužnica je podignuta u okviru američke istrage povodom tvrdnji da se Rusija miješala u izbore u SAD.

Manafort odbacuje sve optužbe. Njegov bivši saradnik i bivši zamjenik menadžera Trampove kampanje Rik Gejts je priznao učešće u zavjeri i da je lagao istražiteljima.

Ne postoje optužbe da su Manafort ili Gejts bili u dosluhu sa Rusijom da bi uticali na ishod predsjedničkih izbora 2016, što je centralni dio istrage specijalnog savjetnika Roberta Mulera.

Manafort je suočen sa novim optužbama za zavjeru, pranje novca, davanje lažnih iskaza, kao i za to što se nije prijavio kao agent stranog aktera.

Optužbe se odnose na njegov rad za ukrajinsku prorusku Partiju regiona i njenog lidera Viktora Janukoviča, koji je bio predsjednik od 2010. dok nije zbačen i pobjegao u Rusiju nakon antivladinih protesta 2014.

Manafort je navodno zaradio desetine miliona dolara od opsežne kampanje lobiranja da bi popravio reputaciju ukrajinske vlade u Evropi i SAD. Međutim, u optužnici se kaže da nije prijavio svoje aktivnosti kako zakon nalaže, a finansijsku dobit je krio na ofšor računima.

U optužnici se takođe detaljno navode načini na koje je navodno pokušavao da napravi distancu između svog lobiranja i povezanosti tih aktivnosti sa Janukovičem.

Jedan od tih pokušaja je bilo formiranje Habzburške grupe, koja se sastojala od bivših evropskih političara, kojoj je platio više od dva miliona dolara, piše u optužnici.

Manafort je „tajno angažovao grupu bivših evropskih političara da zauzimaju stavove povoljne za Ukrajinu, uključujući lobiranje u SAD“.

U bilješci iz juna 2012, Manafort u dijelu inicijative nazvanom „Super VIP“ govori o okupljanju male grupe visoko uticajnih Evropljana i „politički kredibilnih prijatelja koji mogu djelovati neformalno i bez bilo kakvog vidljivog odnosa sa vladom Ukrajine.“

Ne navode se imena članova Habzburške grupe, ali se kaže da je njome upravljao jedan bivši evropski kancelar, „strani političar A“ u koordinaciji sa Manafortom.

Riječ kancelar koristi za različite uloge u evropskim vladama, ali je titula šefa vlade u Austriji i Njemačkoj.

Poslanik ukrajinske opozicije je Sergej Leščenko je juče rekao da je Guzenbauer bio među političarima kojima je Manafort tajno plaćano da lobiraju za Janukoviča.

Socijaldemokrata Guzenbauer je bio kancelar Austrije od 2007. do 2008. godine

Leščenko, koji kaže da je pomogao da se otkriju nezvanične Janukovičeve uplate Manafortu, rekao je juče agenciji Asošiejtid pres (AP) da je vidio informaciju o Guzenbaueru u platnom spisku za Manaforta.

„Ne sjećam se imena, ali se sjećam funkcije,“ rekao je Leščenko za AP.

Guzenbauer je rekao za BBC da je učestvovao u „plemenitim“ naporima da približi Ukrajinu Evropskoj uniji, i priznao da se 2013. sastao sa članovima Kongresa SAD povodom tog pitanja.

Rekao je da je mislio da ga za konsultantski rad plaća jedna američka kompanija - a ne Manafort, sa kojim se sastao dva puta, ili Janukovičeva vlada.

„Nisam bio svjestan činjenice da Manafort finansira tu aktivnost i, naravno, nisam bio povezan sa njegovim aktivnostima u Ukrajini“.

„Nije me angažovala Janukovičeva vlada. Radio sam, u evropskom i američkom opštem interesu, za postizanje sporazuma o asocijaciji između Ukrajine i Evrope.“

Pitanje EU integracije na kraju dovelo do pada ukrajinskog lidera.

U dokumentima američkog ministarstva pravde piše da su u pratnji Guzenbauera prilikom sastanka sa kongresmenima bila dvojica lobista koji rade za kompaniju Merkjuri (Mercury).

„Gardijan“ piše da je to jedna od lobističkih firmi koje su angažovane da zastupaju Evropski centar za modernu Ukrajinu, organizaciju iz Brisela, koju su navodno osnovali Manafort i Gejts da služi kao paravan za Janukoviča.

U vezi sa slučajem se pominje i bivši predsjednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

Nema indicija da bi se bilo koji evropski političar mogao suočiti sa daljim posljedicama kao rezultat umiješanosti u ovaj slučaj.

U Mulerovoj istrazi 19 optuženih

U istrazi Roberta Mulera optuženo je 19 osoba, uključujući Manaforta i Gejtsa.

• Majkl Flin, bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, priznao je da je lagao FBI u vezi sa sastancima sa bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom

• Džordž Papadopulos, bivši savjetnik Trampove kampanje, priznao je da je lagao FBI o kontaktima sa Rusima

•Prošle nedjelje je 13 Rusa optuženo za miješanje u američke izbore 2016.

•Ričard Pinedo iz Kalifornije je priznao otužbu za krađu identiteta.

•Advokat iz Londona Aleks van der Zvan se na sudu izjasnio krivim za davanje lažnih izjava kada je ispitivan o svom radu za ukrajinsko ministarstvo pravde.

Sa Habzburškom grupom povezan i Romano Prodi

Britanski list „Gardijan“ piše da je jedan lobista firme Merkjuri takođe pravio društvo bivšem italijanskom premijeru Romanu Prodiju na sastancima na Kapitol hilu nekoliko mjeseci prije Guzenbauera.

Prodi, za kojeg je poznato da je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, je takođe bio predsjednik Evropske komisije od 1999. do 2004.

Prema navodima lobiste, on je 2013, u godini kada se sastao sa američkim zakonodavcima, napisao članak za list „Christian Science Monitor“, u kojem za Ukrajinu kaže da je važan izvor ekonomskog rasta i energetske bezbjednosti sa Evropu „kao u most prema Rusiji“.

Prodi je za BBC rekao da je bio dio grupe evropskih političara koji „su pokušali da vide da li nešto može da se učini, ali se nije moglo. Tako da smo prestali.“

Bonus video: