POSLIJE TRONEDELJNE TURNEJE

Venecuela suspendovala avio-kompaniju kojom je letio lider opozicije Gvaido

Gvaido je svoju tronedeljnu turneju kroz Evropu i posjetu Trumpu u Bijeloj kući završio letom za Karakas, TAP Air Portugalom, a sa njim je bio i njegov ujak
1554 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: BETA/AP: J. Scott Applewhite
Gvaido, Foto: BETA/AP: J. Scott Applewhite

Vlasti Venecuele suspendovale su portugalsku aviokompaniju čijim se avionom lider opozicije Huan Gvaido vratio u zemlju sa međunarodne turneje čiji je cilj bio zbacivanje predsjednika Nikolasa Madura.

Gvaido je svoju tronedeljnu turneju kroz Evropu i posjetu Trumpu u Bijeloj kući završio letom za Karakas, TAP Air Portugalom, a sa njim je bio i njegov ujak.

Venecuelanske vlasti uhapsile su Gvaidovog ujaka nakon slijetanja, optužujući ga da je pokušao da unese malu količinu eksploziva u zemlju.

Potpredsjednica države Delsi Rodrigez rekla je da su letovi prevoznika u zemlji i van nje u ponedeljak suspendovani na 90 dana, a iz Ministarstva saobraćaja su poručili da su otvorili istragu o "ozbiljnom kršenju" lokalnih propisa.

Aviokompanija još nije komentarisala istragu.

Venecuela je juče izdala protestno pismo francuskoj vladi, rekavši da se njen ambasador u Karakasu Romen Nadal umešao u unutrašnja pitanja Venecuele jer je na aerodromu dočekao lidera opozicije Huana Gvaida.

Francuska i Evropska unija priznaju Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele dok ne budu održani novi izbori.

Vlasti Venecuele u pismu su navele da je francuski ambasador koristio "provokativnu strategiju" tako što je pozdravio Gvaida, zloupotrebljavajući "privilegije" i "prekršio međunarodne konvencije i običaje."

Gvaido, kojeg je za privremenog predsjednika Venecuele priznalo oko 60 zemalja, tokom višednevne turneje imao je sastanke sa predsjednicima Francuske i SAD Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

Preporučujemo za Vas