Modna industrija zbog koronavirusa suočena s gubicima

Moć kineske potrošnje porasla je tokom posljednje decenije i sada čini 38 odsto prihoda globalne modne industrije. Poređenja radi, 2003. godine, u trenutku kada je izbila epidemija SARS-a, kineski potrošači činili su oko osam odsto tržišta
1477 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Tvorci luksuzne robe susreću se sa velikim gubicima zbog epidemije koronavirusa, dok nove kolekcije nešto pristupačnije robe kasne mjesecima.

"Očekuje nas bar četiri mjeseca izuzetno teškog poslovanja", rekao je generalni direktor investicione banke Jefferies, Flavio Cereda.

Globalna modna industrija vrijedi dva biliona GBP, odnosno 1,5 biliona USD, i donosi Velikoj Britaniji više od 30 milijardi GBP na godišnjem nivou, prenosi B92.

U banci tvrde da su kineski potrošači zaslužni za 80 odsto rasta na tržištu.

"Ovo je noćna mora", poručio je Cereda.

Moć kineske potrošnje porasla je tokom posljednje decenije i sada čini 38 odsto prihoda globalne modne industrije. Poređenja radi, 2003. godine, u trenutku kada je izbila epidemija SARS-a, kineski potrošači činili su oko osam odsto tržišta.

Tržišne prognoze su sve do 23. januara izgledale su dobro, ali sada, kada su neki kineski gradovi potpuno zatvoreni i kada ima još slučajeva širenja virusa, tržni centri su pusti, radnici su kod kuće, a u industrija luksuznih dobara su ozbiljno zabrinuti.

Cereda je kazao da očekuje da će se modna industrija definitivno oporaviti i naglasio važnost potrošnje za globalni rast. On smatra da oporavak može potrajati do ljeta, dok potrošači ne krenu opet normalno da kupuju.

Bonus video: