Balkanci neće biti evakuisani: Ostaju u izolaciji na kruzeru

Među putnicima i članovima posade koji su od 3. februara u karantinu je i 14 državljana Srbije, šest Hrvatske, troje Sjeverne Makedonije, jedan BiH i jedan državljanin Crne Gore
3540 pregleda 4 komentar(a)
Juče je sa broda evakuisano oko 300 američkih državljana, Foto: AP
Juče je sa broda evakuisano oko 300 američkih državljana, Foto: AP

Dok su Sjedinjene Države, Kanada i neke druge zemlje počele evakuaciju svojih državljana sa kruzera „Dajmond princes“, koji se nalazi u karantinu u japanskoj luci Jokohama zbog epidemije koronavirusa KOVID-19, građani balkanskog regiona će ostati na brodu do okončanja izolacionog perioda ove nedjelje, prenio je portal „Balkan insajt“.

Na brodu se nalazi oko 3.700 ljudi, a prema podacima japanskog ministarstva zdravlja, broj zaraženih je oko 400, najviše izvan Kine.

Među putnicima i članovima posade koji su od 3. februara u karantinu je i 14 državljana Srbije, šest Hrvatske, troje Sjeverne Makedonije, jedan BiH i jedan državljanin Crne Gore.

Od troje državljana Sjeverne Makedonije, dvoje je dobrog zdravstvenog stanja, saopštilo je u četvrtak makedonsko ministarstvo inostranih poslova, dok su trestovi pokazali da je treći makedonski državljanin zaražen virusom i prebačen je u japansku bolnicu, prenio je BIRN.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić kazao je u petak da je četvoro srpskih državljana u izolaciji na brodu zbog kontakta sa zaraženom osobom, ali da još nijesu poznati rezultati njihovih testova.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je saopštilo da je njihov državljanin član posade i da nije zaražen virusom.

Prema saopštenju hrvatskog ministra inostranih poslova, petoro hrvatskih putnika i jedan član posade su dobro. „Planirano je da na brodu ostanu najmanje do 19. februara, u ovisnosti od dinamike testiranja i drugih zdravstvenih procedura“, saopštilo je ministarstvo za BIRN. Prema podacima od 5. februara crnogorski državljanin nije među zaraženima.

U međuvremenu više od 300 američkih putnika sa kruzera „Dajmond princes“, uključujući i 14 za koje su testovi pokazali da su zaraženi novim virusom, prebačeno je juče u vojne baze u SAD.

Mada su američki zvaničnici kazali da putnici sa simptomima koronavirusa neće biti primljeni, ipak je dozvoljeno da se 14 zaraženih putnika ukrca na avione. Stejt department je juče saopštio da su ti putnici tokom leta bili u izolaciji.

Američki državljani koji nemaju simptome virusa će naradenih dvije nedjelje provesti u karantinu u američkim bazama.

Nekoliko drugih država najavilo je da će slijediti primijer SAD i vratiti svoje državljane. Oko polovine od 3700 putnika i članova posade su Japanci.

U međuvremenu u kontinentalnom dijelu Kine zvaničnici su kazali da je broj slučajeva oboljelih porastao za 2 048 na 70 548. To je više slučajeva nego što je prijavljeno u nedjelju, ali za nekoliko stotina manje nego što je prijavljeno u subotu.

Kineske vlasti tvrde da stabilizovanje brojki novih slučajeva predstavlja znak da mjere koje preduzimaju za sprečavanje širenja bolesti daju rezultate.

Međutim, epidemiolozi kažu da je vjerovatno prerano praviti procjene o obuzdavanju epidemije u Kini i centralnoj pokrajini Hubei, gdje se virus prv put pojavio. Zvanični broj novih slučajeva je padao i ranije, da bi poslije dolazilo do iznenadnog skoka nakon promjene metodologije dijagnostikovanja.

Bonus video: