Zabrinuti zbog posljedica epidemije: Pala cijena nafte na međunarodnim tržištima

Trgovci su se danas ponovo okrenuli očekivanim negativnim posljedicama epidemije koronavirusa u Kini na potražnju za naftom
1400 pregleda 0 komentar(a)
Koronavirus (Ilustracija), Foto: BETA/AP
Koronavirus (Ilustracija), Foto: BETA/AP
Ažurirano: 19.02.2020. 09:35h

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, pod pritiskom strahovanja od uticaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela je pala 1,34 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,33 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni od 51,03 dolara, prenosi Hina.

Trgovci su se danas ponovo okrenuli očekivanim negativnim posljedicama epidemije koronavirusa u Kini na potražnju za naftom.

Iako je broj novih slučajeva zaraze u Kini pao, globalni stručnjaci upozoravaju da se još ne može reći da je epidemija obuzdana.

Kina je ograničila kretanje i uvela karantine u više gradova, mnoge fabrike su zatvorene, a velike rafinerije su najavile smanjenu preradu nafte.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će se potražnja za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog epidemije smanjiti za 435 hiljada barela dnevno u odnosu na isti prošlogodišnji period, prvi put od finansijske krize 2009. godine.

Oči su sada uprte u vodeće proizvođače na čelu s OPEC-om i njegovim saveznicima među nezavisnim proizvođačima koji razmatraju smanjenje snabdijevanja radi prilagođavanja narušenoj potražnji.

Tehnički odbor predložio je da se snabdijevanje smanji za dodatnih 600 hiljada barela dnevno, povrh sadašnjih 1,7 miliona barela dnevno, kako bi se uravnotežilo tržište, poljuljano uticajem epidemije.

Rusija je zatražila više vremena za analizu tog predloga.

"Na tržištu je ponovo prevladala nesklonost rizičnoj imovini", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Trgovce je dodatno zabrinula najava američkog tehnološkog diva Applea da zbog oslabljene potražnje u Kini neće ispuniti zacrtane ciljeve za prva tri ovogodišnja mjeseca.

"To je prestrašilo aktere na tržištu i postaklo nagle prodaje imovine koja je na glasu kao rizična", rekao je Tamas Varga iz brokorske kuće PVM.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 57,24 USD, što znači da je bila 51 cent viša nego prethodnog dana trgovanja.

Bonus video: