osigurana dominacija tvrdokornih političara

Izbori u Iranu, diskvalifikovano više hiljada kandidata

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na izbore, pri čemu su neki od njih to nazvali "vjerskom dužnošću" glasača
477 pregleda 0 komentar(a)
Ajatolah Ali Hamnei na glasanju, Foto: Beta-AP
Ajatolah Ali Hamnei na glasanju, Foto: Beta-AP

U Iranu su jutros u sedam sati otvorena birališta za parlamentarne izbore. Prema navodima državne televizije, birališta će biti otvorena 10 sati, a pravo da glasa za poslanike u parlamentu, koji broji 290 članova, ima oko 58 miliona Iranaca. Više od 7.000 potencijalnih kandidata je diskvalifikovano.

Pošto je diskvalifikovano više hiljada kandidata u korist tvrdokornih političara, lojalnih vrhovnom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju, ne očekuje se da će glasanje uticati na loše odnose Irana i SAD, ocjenjuje Rojters.

Iransko rukovodstvo i državni mediji pozvali su birače da izađu na izbore, pri čemu su neki od njih to nazvali "vjerskom dužnošću" glasača.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei glasao je u džamiji u blizini negove kancelarije u Teheranu, ubrzo nakon otvaranja birališta i pozvao Irance da izađu na glasanje, prenosi Tanjug.

"Svako kome je stalo do nacionalnih interesa Irana bi trebalo da učestvuje u izborima", rekao je Hamnei.

Ranije ove nedjelje izjavio je da će visoka izlaznost birača osujetiti "zavjere i planove" Amerikanaca i pristalica Izraela protiv Irana.

Na parlamentarnim izborima u Iranu se izlaznost smatra ključnom merom podrške iranskom rukovodstvu u vreme kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje.  

SAD su uvele sankcije članovima Savjeta straže ustava i Odbora za nadzor izbora zbog toga što je nekim kandidatima zabranjeno učešće na izborima.

Savjet straže je, kako bi osigurao dominaciju tvrdokornih političara, diskvalifikovao 6.850 umjerenih političara i vodećih konzervativaca čime je glasačima ostavio mogućnost da mahom biraju između tvrdokornih i umjerenih konzervativaca, lojalnih Hamneju.

Većinu diskvalifikovanih čine reformisti i zastupnici umjerene politike, što je povećalo mogućnost da izlaznost bude niža nego što je to uobičajeno, prenosi AP. 

Uz sve veću izolaciju s kojom se Iran suočava na svjetskoj pozornici i nezadovoljstvo u zemlji zbog ekonomskih poteškoća, analitičari izbore vide kao referendum o načinu na koji se lideri bave političkom i ekonomskom krizom u zemlji.