POBJEDIO NA KOKUSIMA U NEVADI

VOA: Berni Sanders učvrstio status favorita u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju

Bajden je na dalekom drugom mjestu sa 25 odsto ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15 odsto glasova
2061 pregleda 1 komentar(a)
Sanders favorit za kandidata demokrata, Foto: Beta
Sanders favorit za kandidata demokrata, Foto: Beta
Ažurirano: 23.02.2020. 10:37h

Senator Berni Sanders učvrstio je status favorita u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju pošto je pobjedio na kokusima u Nevadi, prenosi Glas Amerike.

Džo Bajden je na putu da osvoji drugo mjesto, što bi dalo novu nadu njegovoj posustaloj kampanji.

Sanders, senator iz Vermonta, dobio je podršku raznovrsne grupe birača – mladih, srednjovječnih, Latinoamerikanaca, članova sindikata i bijelih, visoko obrazovanih žena u Nevadi, što pokazuje znake da se njegova biračka baza proširila.

"Stvorili smo koaliciju koju čini više generacija … koja će odnijeti pobjedu ne samo u Nevadi nego i širom zemlje", poručio je Sanders obraćajući se pristalicama u San Antoniju u Teksasu.

Sanders ima oko 44 odsto glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11 odsto glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Bajden je na dalekom drugom mjestu sa 25 odsto ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15 odsto glasova.

Pobjeda u Nevadi će dodatno ojačati kandidaturu Sandersa. Ankete sa biračima pokazuju snažnu podršku planu univerzalne zdravstvene zaštite koju bi finansirala vlada, a koji predlaže Sanders.

Bivšem potpredsjedniku Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat poslije slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gdje nije dospio dalje od četvrtog mjesta.

Preporučujemo za Vas