Poput Trampa, Sanders prkosi stranačkoj tradiciji

Pobjedom u Nevadi, Berni Sanders postao favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju
2543 pregleda 1 komentar(a)
Ubjedljiva pobjeda u Nevadi: Sanders, Foto: Beta/AP
Ubjedljiva pobjeda u Nevadi: Sanders, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2020. 13:18h

Zahvaljujući širokoj podršci neovisno od starosne dobi, rasne i ideološke pripadnosti Berni Sanders je ubjedljivo pobijedio na demokratskim izborima u američkoj državi Nevadi i postao favorit za protivkandidata Donaldu Trampu na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Sanders ima oko 44 odsto glasova iz Nevade pošto su prijavljeni rezultati sa 11 odsto glasačkih jedinica, iako su rezultati sporo pristizali.

Džo Bajden, bivši potpredsjednik SAD, je na dalekom drugom mestu sa 25 odsto, ali ipak ispred bivšeg gradonačelnika Indijane, Pita Butidžidža koji ima 15 odsto glasova. Bajdenu je očajnički bio potreban dobar rezultat poslije slabih rezultata na prvim stranačkim kokusima i izborima, gdje nije dospio dalje od četvrtog mjesta.

Sandersov trijumf u subotu u prvoj rasno raznovrsnoj američkoj državi pokazao je da je osvojio podršku velikog broja demokratskih birača zahvaljujući svojoj poruci o socijalnoj i demokratskoj pravdi, uključujući i obećanje da će obezbijediti univerzalnu zdravstvenu njegu za sve Amerikance.

Bajdenu i ostalim demokratskim umjerenjacima koji tvrde da je Sanders previše liberalan da bi pobijedio Trampa, rezultat izbora u Nevadi je znatno otežao posao, navodi Rojters.

„Napravili smo multigeneracionu, multikulturnu koaliciju koja neće pobijediti samo u Nevadi, već će preplaviti cijelu zemlju“, kazao je Sanders, senator iz Vermonta koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu. On se, obraćajući se pristalicama u San Antoniju u Teksasu, ustremio i na Trampa.

„Pobijedićemo širom zemlje jer je američkom narodu dojadilo da sluša predsjednika koji stalno laže“, kazao je Sanders,

Tramp je juče obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, dok je odlazio u Indiju, kazao da je Nevada „velika pobjeda“ za Sandersa, dodajući da ga nije briga ko će mu biti protivnik na predsjedničkim izborima u novembru.

Način na koji je Sanders izbio na poziciju favorita za demokratsku kandidaturu, ispred umjerenih rivala, sličan je onome na koji je Donald Tramp osvojio demokratsku nominaciju 2016. godine, navodi agencija AP.

Sandersov uspjeh je, kako navodi AP, pokrenuo legiju njegovih liberalnih pristalica uključujući mlade ljudi koje su privukli njegovi pozivi za uspostavljanje državnog zdravstvenog sistema i eliminisanje studentskih dugova. Međutim, to je izazvalo i apele njegovih rivala i drugih umjerenih demokrata slične apelima republikanaca koji su pokušali, ali nijesu uspjeli, da spriječe Trampov uspon 2016.

Oni tvrde da Sanders ne može pobijediti na predsjedničkim izborima i upozoravaju da će nanijeti veliku štetu demokratskim kandidatima za Kongres koji su suočeni sa žestokom konkurencijom u neopredijeljenim državama. Takođe upozoravaju da je njegova nominacija praktično neizbježna ukoliko ostali kandidati ne počnu da odustaju i prestanu da dijele birače koji su protiv Sandersa.

Sa druge strane Sanders vješto koristi status favorita i nervozu koju stvara među umjerenim rivalima. Kao i Tramp, on se ne plaši da prkosi tradicionalnim pretpostavkama svoje partije o tome što je potrebno za osvajanje demokratske nominacije i pobjede na predsjedničkim izborima, navodi AP.

Raste popularnost Trampa

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da popularnost Donalda Trampa raste u ključnom trenutku u izbornoj godini što pojačava njegove šanse da osvoji drugi mandat za Bijelu kuću, prenio je „Gardijan“.

Prema novom Galupovom istraživanju Trampova popularnost je porasla na 49 odsto, dok je 48 odsto ispitanika kazalo da se ne slaže sa njegovom politikom. To je prvi Trampov pozitivan trend od početka njegovog mandata u januaru 2017.

Podaci, kako navodi „Gardijan“ pokazuju da je popularnost Trampa počela da raste od septembra, odnosno od početka suđenja za impičment.

„Predsjednike sa stopom popularnosti između 46 i 54 odsto obično očekuje tijesna borba za reizbor, dok predsjednici sa stopom popularnosti ispod 45 odsto obično gube na izborima“, kazao je za analitičar Hari Enten, komentarišući Galupovu anketu.

Prema istraživanju koje je juče objavio „CBS njuz“ oko 65 odsto Amerikanaca smatra da će Tramp pobijediti u tijesnoj trci protiv demokratskog kandidata.

Bonus video: