Kina: Novih 150 smrtnih slučajeva od koronavirusa

Svi umrli osim jednog su u centralnoj provinciji Hubej, gdje se pojavio novi koronavirus i gdje je epicentar epidemije
2716 pregleda 0 komentar(a)
Doktorica u Kini, Foto: BETA/AP
Doktorica u Kini, Foto: BETA/AP

U Kini je zabilježeno 150 novih smrtnih slučajeva od koronaviusa čime je broj umrlih porastao na 2.592, a istovremeno se smanjuje broj novoizaraženijh, javili su danas kineski zvaničnici.

Svi umrli osim jednog su u centralnoj provinciji Hubej, gdje se pojavio novi koronavirus i gdje je epicentar epidemije.

Broj umrlih zabilježenih u posljednja 24 časa predstavlja primjetno pogoršanje poslije 97 umrlih u nedjelju.

Nacionalna zdravstvena komisija je takođe danas saopštila da je u posljednja 24 časa potvrđeno 409 novooboljelih, od kojih je samo 11 van Hubeja.

Ta brojka predstavlja znatan pad dnevnih novih zaraženih poslije gotovo 650 prijavljenih u nedjelju, i time se dovodi do preko 77.000 ukupno zaraženih u kontinenalnoj Kini, van kineskih autonomnih teritorija Hongkonga i Makaoa.

U više provincija javljeno je da već nekoliko uzastopnih dana nemaju nijedan novi slučaj oboljelih od koronavirasa na njihovoj teritoriji.

Iako je najveći dio zaraženih i umrlih od novog koronavirusa koji se pojavio u decembru u Hubeju i dalje koncentrisan u Kini, epidemija se širi u svijetu.

Oko 1.500 zaraženih i 26 umrlih zabilježeno je van kontinentalne Kine, u više od 25 zemalja i teritorija i pojava novih žarišta i zaraze u Evropi i na Bliskom Istoku izazivaju zabrinutost.

Zabrinute zbog širenja virusa u Iranu, oko 40 zaraženih i osam umrlih, više susjednih zemalja zatvorilo je svoje granice ili ograničilo razmjenu sa Iranom.

U Italiji je juče umrla jedna starija osoba oboljela od raka koja je dobila koronavirus što je povećalo na tri ukupan broj mrtvih u zemlji gdje je zaraženo 149 ljudi. Velike mjere ograničenja kretanja uvedene su na sjeveru Italije.

U Južnoj Koreji, gdje su 763 zaražena a sedam umrlo, broj slučajeva skače posljednjih dana posebno u jugoistočnom gradu Daeguu, gdje su stotine vernika jedne hrišćanske sekte zaražene.

Kineske vlasti su posljednje dvije nedjelje stvorile određenu konfuziju o bilansu zaraženih i umrlih u zemlji time što su više puta izmijenile svoje metode računanja, navodi Frans pres.

Bonus video: