RAKETA POSLIJE UZLIJETANJA PALA NA ZEMLJU

Poginuo u pokušaju da vidi da li je Zemlja ravna ploča ili lopta

Valdo Stejks, njegov kolega u poduhvatu koji je bio na lansiranju rakete, rekao je da je Hjuz (64) mrtav
5238 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Amerikanac koji je rekao da će da odleti do granice atmosfere i ivice svemira da bi vidio da li je Zemlja ravna ploča ili je lopta, poginuo je kada se njegova raketa kućne izrade poslije uzletanja sunovratila na tlo.

"Ludi Majk" Hjuz je poginuo u subotu popodne kod gradića Barstoua, u Kaliforniji.

Valdo Stejks, njegov kolega u poduhvatu koji je bio na lansiranju rakete, rekao je da je Hjuz (64) mrtav.

Televizijski "Naučni kanal" (The Science Channel) je na Tviteru objavio da je zabilježio Hjuzovo posljednje putovanje i izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

"Oduvijek je sanjao da to uradi", piše u poruci.

Hjuz je bio vozač limuzine i držao je "Ginisov svetski rekord" po "najdužem skoku limuzine s rampe" - 103 stope (31 metar) koliko je preletio teškim automobilom "Linkoln taun kar", 2002. godine.

Video-snimak na TMZ.com prikazuje uzlijetanje rakete s "pilotom" Hjuzom, kao i da se, kako izgleda, padobran pocijepao tokom lansiranja. Raketa s pogonom na paru pojurila je zatim uvis, a potom je desetak sekundi padala pravo ka tlu i zabila se u pustinju.

Novinar Džastin Čepmen koji je bio na mjestu lansiranja, rekao je da je izgledalo da je raketa zakačila neki dio naprave za lansiranje, što je moglo prouzrokovati kvar padobrana, namijenjenog spasavanju "pilota" u slučaju neuspjeha pri lansiranju.

U martu 2018. godine Hjuz je odletio 570 metara uvis, aktivirao jedan padobran, a zatim drugi, ali je ipak "tvrdo sletio" u pustinju Mohave u Kaliforniji i povrijedio kičmu.

"Ova stvar bi da te ubije na deset načina, a ubija za trenutak", rekao je potom Hjuz.

On je u video-snimku rekao da mu je cilj bio da odleti do "ivice svemira" da bi sam utvrdio da li je Zemlja okrugla.

"U vezi s tim neću nikome da verujem na riječ", rekao je u videu, objavljenom na veb-sajtu BBC Njuz.

"Ne znam da li je svijet ravan ili okrugao", govorio je.

U drugom videu objavljenom na njegovom YouTube kanalu, Hjuz je rekao da želi i "da uveri ljude da mogu učiniti sasvim izvanredne stvari".

"Moja priča je zaista nevjerovatna", rekao je jednom Hjuz za agenciju AP.

"Ta priča ima gomilu niti: Ta stvar je sagrađena u garaži; Ja sam stariji momak; Dešava se tamo negde gore, usred ničega; Plus Ravna Zemlja. Ali, problem s tom pričom je što je sve sumanuto", rekao je tada on.