poručio da su u stanju da se suoče sa virusom

Tramp imenovao Pensa da koordinira aktivnosti u borbi protiv koronavirusa

Američki predsjednik je optužio medije, prije svih CNN i MSNBC, da "čine sve što je moguće da prikažu situaciju u vezi sa koronavirusom što težom, uključujući izazivanje panike na tržištima"
987 pregleda 1 komentar(a)
Pens, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Pens, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Predsjednik SAD Donald Tramp je imenovao potpredsjednika Majka Pensa da koordinira aktivnosti u borbi protiv koronavirusa.

Kako je javila Slobodna Evropa, obojica su izjavila na konferenciji za novinare da rizik od zaraze po američke građane ostaje veoma nizak.

Dosad je u SAD zabilježeno 60 slučajeva infekcije.

Tramp je izjavio da su SAD u stanju da se suoče sa virusom.

"Mi smo veoma, veoma spremni za ovo", kazao je američki predsjednik izražavajući uvjerenje da će uskoro biti razvijena vakcina.

Tramp se obratio javnosti pošto je bio kritikovan zbog izjave da stanje na berzama "izgleda veoma dobro" iako su indeksi na Volstritu dramatično pali zbog neizvjesnosti oko širenja koronavirusa.

On je potom na Tviteru optužio medije, prije svih CNN i MSNBC, da "čine sve što je moguće da prikažu situaciju u vezi sa koronavirusom što težom, uključujući izazivanje panike na tržištima".

Tramp je u ponedjeljak tokom posjete Indiji kazao da je situacija u SAD pod kontrolom.

Međutim, na konferenciji za novinare priznao je da SAD treba da budu spremne u slučaju širenja virusa.

"Svaki segment našeg društva treba da bude spreman", istakao je američki predsjednik.

Ministar zdravlja Aleks Azar je izjavio da je Bijela kuća pripremila plan sa fokusom na pet prioriteta, uključujući bolje praćenje ove bolesti, koordinacija odgovora lokalnih nivoa vlasti, pripremu terapetuskih mera i povećanje proizvodnje opreme za ličnu zaštitu, kao što su maske.

On je rekao da treba očekivati nove slučajeve zaraze u SAD.

Preporučujemo za Vas