"ODLUČUJUĆI TRENUTAK"

Direktor SZO: Ako sada djelujete agresivno možete ograničiti koronavirus

Šef SZO je rekao da je u posljednja dva dana dnevni broj novozaraženih ovim virusom u svijetu veći od broja registrovanog u Kini
2287 pregleda 1 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: BETA/AP
Gebrejesus, Foto: BETA/AP

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ocijenio je danas da je epidemija koronavirusa stigla do "odlučujuće tačke" i pozvao zemlje da djeluju "brzo" da ograniče taj "vrlo opasan virus".

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Ako sada djelujete agresivno možete ograničiti ovaj koronavirus. Moj savjet je da se djeluje brzo", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Epidemija otkrivena u decembru u Vuhanu u Kini zarazila je više od 78.600 ljudi u toj zemlji, od kojih je 2.700 umrlo.

Međutim, kako je rekao šef SZO sada je najveća briga te organizacije šta se dešava u ostatku svijeta, gdje ima više od 3.470 slučajeva zaraženih u 44 zemlje. 

On je rekao da je u posljednja dva dana dnevni broj novozaraženih ovim virusom u svijetu veći od broja registrovanog u Kini. 

Pored toga u posljednja 24 časa sedam zemalja, među kojima su Brazil i Norveška, zabilježile su svoje prve slučajeve zaraze.

U takvoj situaciji šef SZO poziva zemlje da djeluju brzo, da se pripreme da se suoče sa epidemijom iako nemaju slučajeva zaraženih kod sebe.

Epidemije u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji pokazuju šta taj virus može da uradi, rekao je on i dodao da te zemlje imaju "grozdove" viralne pneumonije.

Istovremeno dodao je da više zemalja nije zabilježilo ni jedan slučaj više od dvije nedjelje, kao što su Belgija, Kambodža, Indija, Rusija i Vijetnam. 

"Svaka od tih zemalja je drugačija, i svaka pokazuje da agresivne i rane mjere mogu da spriječe prenos prije nego što se virus učvrsti", rekao je on.