U POSJETI AVGANISTANU

Stoltenberg: Vrijeme za mir je sada

“Ovo je pobjeda za mir i pobjeda za avganistanski narod. Kroz njihovu hrabrost i odlučnost, a i podršku međunarodne zajednice, Avganistan je danas veoma drugačija država od one iz 2001. godine. Vidio sam tu transformaciju, od očaja do nade, podstaknutu dobokom željom za mirom, u očima svakog Avganistanca kog sam susreo”, kazao je Stoltenberg
1097 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg u Kabulu, Foto: NATO
Stoltenberg u Kabulu, Foto: NATO

Vrijeme za mir je sada, poručio ie generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prilikom zvanične posjete Avganistanu.

Stoltenberg je to kazao nakon što su Sjedinjene Države i Avganistan donijele zajedničku deklaraciju, odnosno potpisivanja sporazuma između Vašingtona i Talibana.

“Ovo je pobjeda za mir i pobjeda za avganistanski narod. Kroz njihovu hrabrost i odlučnost, a i podršku međunarodne zajednice, Avganistan je danas veoma drugačija država od one iz 2001. godine. Vidio sam tu transformaciju, od očaja do nade, podstaknutu dobokom željom za mirom, u očima svakog Avganistanca kog sam susreo”, kazao je Stoltenberg u Kabulu, gdje se sastao s avganistanskim predsjednikom Asrafom Ganijem i američkim ministrim odbrane Markom Esperom.

“Izazov sada je da se očuvaju ovi uspjesi. Cijena mira ne moze biti da se žrtvuje napredak. Mir ce biti održiv samo ukoliko su prava svih Avganistanaca - žena, muškaraca i djece - zaštićena,” dodao je on.

Preporučujemo za Vas