TRKA ZA KANDIDATA DEMOKRATSKE STRANKE

Pit Butidžidž se povukao iz predsjedničke trke u SAD

Butidžidževo povlačenje moglo bi da pomogne Džou Bajdenu koji je pobijedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od favorita Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država
2327 pregleda 1 komentar(a)
Butidžidž se povlači iz izborne trke, Foto: Beta/AP/Santiago Flores
Butidžidž se povlači iz izborne trke, Foto: Beta/AP/Santiago Flores

Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž povukao se iz trke za kandidata demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD.

On je ušao u demokratsku predsjedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, poslije neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, a zatim okončao svoju trku za Bijelu kuću, piše Glas Amerike.

Butidžidž je trku završio u svom Saut Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo "nemoguće putovanje" sa osobljem od četiri člana, bez velike liste imejlova i bez ličnog bogatstva.

"Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsjednika i uvedemo novu vrstu politike. Sada je vrijeme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine", rekao je Butidžidž pristalicama.

Ovaj ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej predsjednički kandidat u Americi, pobedio je na prvim stranačkim izborima, na kokusima u Ajovi i bio na drugom mestu u Nju Hempširu.

Međutim, uspjeh na kokusima koji je imao u mahom bjelačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini, državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći, a u Južnoj Karolini osvojio samo tri odsto glasova Afroamerikanaca.

Butidžidževo povlačenje moglo bi da pomogne Džou Bajdenu koji je pobijedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od favorita Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani "super utorak", piše Glas Amerike.