parlamentarni izbori u Izraelu

Izlazne ankete: Netanjahu u prednosti u odnosu na Ganca

Ukoliko se ovi rezultati pokažu tačnim, Likud će morati da se osloni na podršku drugih desno orijentisanih partija kako bi prešao prag od 61 mjesta u parlamentu neophodan za formiranje vladajuće koalicije
1278 pregleda 3 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP, AP
Netanjahu, Foto: AP, AP
Ažurirano: 02.03.2020. 22:33h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, prema izlaznim anketama, na današnjim parlamentarnim izborima osvojio većinu glasova koja bi mu mogla omogućiti da formira vladajuću koaliciju desnog centra.

Izraelske izlazne ankete nijesu najpouzdanije, ali su tri veće televizijske mreže večeras objavile da je Netanjahuov Likud osvojio 37 mjesta u parlamentu, dok je savez Plavo bijeli njegovog rivala Benija Ganca osvojila 32 ili 33 mjesta.

Ukoliko se ovi rezultati pokažu tačnim, Likud će morati da se osloni na podršku drugih desno orijentisanih partija kako bi prešao prag od 61 mjesta u parlamentu neophodan za formiranje vladajuće koalicije. Ovakav rezultat ipak predstavlja uspjeh za Netanjahua, koji se za dvije nedjelje suočava sa suđenjem zbog optužbi za korupciju, i mogao bi mu obezbijediti peti rekordni mandat na čelu izraelske vlade.

Ovo su treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana, nakon što u prva dva navrata nije bilo jasnog pobjednika i novu vladu nisu uspjeli da obrazuju ni Netanjahu ni Beni Ganc.

Pozivi predsjednika Ruvena Rivlina da se obrazuje vlada nacionalnog jedinstva između Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancovog saveza partija centra Plavo i bijelo nisu urodili plodom.

Treća izborna kampanja je bila praćena teškim riječima, snimanjem privatnih razgovora političkih lidera bez njihovog znanja i kasnije objavljivanjem u medijima.

Netanjahu je glasajući u Jerusalimu apelovao na javnost da izađe na izbore, rekavši da nema bojazni od zaraze koronavirusom jer je urađeno sve što se može da se to ne dogodi.

Današnji izbori su smatrani svojevrsnim referendumom o Netanjahuu, a njegovom pobjedom se aktuelizuje pitanje da lki predsjednik Rivlin može zakonski da ga pozove da formira vladu budući da je suočen sa krivičnim gonjenjem. Za takvu situaciju ne postoji presedan u Izraelu, a Vrhovni sud je u januaru izbjegao da donese odluku po tom pitanju.

Novi mandat za Netanjahua bi takođe uklonio sve političke smetnje na domaćoj sveni za aneksiju teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali, potezu koji je de fakto podržala Trampova administracija, a koji većina svijeta smatra nezakonitim.

Izlaznost na današnjim izborima je bila izuzetno visoka uprkos strahu od koronavirusa. Tri sata uoči zatvaranja birališta odziv je bio na najvišem nivou od 1999. godine, a birači su na taj način očigledno pokušali da riješe politički zastoj.