Sudbina posade za sada nije poznata

Turska oborila sirijski borbeni avion na sjeverozapadu Idliba

Sirijska vojska saopštila je da su turske snage ciljale ratni avion raketom, dok je izvodio operacije protiv "terorističkih grupa" u regionu Idlib, koji su držali pobunjenici
3487 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska je danas oborila sirijski borbeni avion L-39 koji je pripadao sirijskim vladinim snagama u provinciji Idlib, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane na Tvitteru.

Sirijska vojska saopštila je da su turske snage ciljale ratni avion raketom, dok je izvodio operacije protiv "terorističkih grupa" u regionu Idlib, koji su držali pobunjenici.

Sudbina posade za sada nije poznata.

Turska je poslala hiljade vojnika u Idlib kako bi podržala borce opozicije koji su tamo ostali, ali nije uspjela da zaustavi napredak vladinih snaga.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada dogovoru o prekidu vatre u Siriji na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi krajem ove nedelje.

Ruska ofanziva na poslednju oblast koju su držali pobunjenici dovela je do sve češćih sukoba sirijske i turske vojske u kojima su ubijene desetine vojnika na obije strane. Takođe je prijetio kolaps u turskoj saradnji s Moskvom, ključnim osloncem sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Jedan turski vojnik je ubijen, a drugi je ranjen sinoć što je povećalo broj poginulih ovog meseca na 55 u sukobima s ruskim sirijskim snagama, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Broj mrtvih uključuje 33 turska vojnika ubijena prošlog četvrtka u jednom vazdušnom napadu.

Ofanziva vladinih snaga takođe je izazvala jednu od najvećih humanitarnih kriza u sirijskom ratu jer je skoro milion sirijskih civila pobjeglo prema sjeveru ka turskoj granici.

Iznervirana zbog napada na svoje snage u Siriji, Turska je otvorila zapadne granice za hiljade migranata i izbjeglica koji žele da uđu u Evropu čime je stvoren haos na kopnenim i morskim granicama sa Grčkom.

To je poslednja težnja Ankare da izvrši pritisak na Evropsku uniju da pomogne u rješavanju posledica katastrofalnog sirijskog rata, jer u Turskoj već  živi više od 3,5 miliona sirijskih izbeglica.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, koji je danas stigao u Ankaru, izrazio je solidarnost sa Turskom.

"Podržavamo napore Turske da ponovo uspostavi primirje dogovoreno 2018. godine i zaštiti civile koji beže od monstruoznog napada sirijskog režima"', rekao je on tokom zajedničke konferencije za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.