EU svjesna ucjene, ali će ipak platiti Turskoj

Na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu, diplomate priznale da Ankara ima evropski blok u šaci nakon što je Brisel problem migranata predugo gurao pod tepih
2230 pregleda 6 komentar(a)
Sukob migranata i policije na ostrvu Lezbos, Foto: AP
Sukob migranata i policije na ostrvu Lezbos, Foto: AP

Ambasadori Evropske unije izrazili su bijes na sastanku ove nedjelje zbog onoga što smatraju pokušajem turskog predsjednika Tajipa Erdogana da „ucijeni” blok dozvoljavajući migrantima da masovno idu ka gračkoj granici, kazali su za Rojters diplomatski izvori.

Pojedini izaslanici su priznali da Erdogan ima EU u šaci jer države članice bloka ne mogu da usaglase stav prema izbjeglicama i - kako bi izbjegle reprizu migrantske krize 2015/2016 - smatraju da će blok morati da ponudi više novca Turskoj kako bi spriječio da novi talas migranata stigne u Evropu.

„EU je ne meti ucjene”, kazao je, prema izvorima Rojtersa, jedan diplomata na sastanku iza zatvorenih vrata u ponedjeljak u Briselu. EU se muči kako bi odgovorila dok hiljade migranata dolaze na grčku granicu iz Turske. Veze Brisela i Ankare su već zategnute zbog bezbjednosti i ljudskih prava.

„Kada spavate sa đavolom, budite se u paklu - tu se mi upravo nalazimo”, kazao je jedan ambasador tokom sastanka u Briselu. Dilemu EU pojačavaju i unutrašnji sukobi oko toga kako podijeliti teret brige o izbjeglicama i migrantima koji pristižu u blok. Jedan visoki diplomata je kazao da je EU kupovala vrijeme od 2016. godine, gurajući problem pod tepih tako što je plaćala da se izbjeglice i migranti drže u Turskoj.

EU je u martu 2016. godine postigla dogovor sa Turskom u okviru kojeg je Ankara na svojoj teritoriji zaustavila ljude koji su krenuli ka Evropi. Blok je zauzvrat ponudio šest milijardi eura pomoći za više od 3,5 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Međutim, Erdogan se već duže vrijeme žali da novac sporo pristiže i da je kanalisan preko humanitarnih grupa, a ne kroz turski budžet. Nakon što su snage sirijske vlade, koje podržava Rusija, ubile trojicu turskih vojnika u vazdušnom napadu prošle nedjelje, Ankara je najavila da će potpuno odustati od dogovora sa EU.

Od obećanih šest milijardi eura, Evropska komisija je juče saopštila da su 2,2 milijarde već proslijeđene a da je ostatak dodijeljen konkretnim projektima, što znači da će uskoro stići do korisnika. EU još nije na zvaničnom nivou diskutovala o dodatnim sredstvima a diplomate su kazale da bi eventualnu odluku o tome trebalo da donesu lideri bloka, koji treba da se sastanu u Briselu 26. i 27 maja. Predstavnici Holandije, Italije, Francuske i Njemačke su među onima koji predlažu da se opredijeli još novčanih sredstava za pomoć izbjeglicama u Turskoj u nadi da će udovoljiti Erdoganu. U isto vrijeme koliko god da je „logično da EU nastavi da podržava sirijske izbjeglice u Turskoj, važno je ne ostaviti utisak da popuštaju pred ucjenom”, kazao je jedan diplomata za Rojters.

U međuvremenu EU bi mogla pojačati humanitarnu pomoć sirijskom sjeverozapadnom regionu Idlib, jednom od posljednih mjesta u kojem kontrolu imaju pobunjenici koje podržava Turska. „To je tako nepošteno od Erdogana. Ne smijemo dozvoliti da nas ucjenjuje i stoga dodatni novac ne smijemo dati prebrzo. Međutim, na kraju ćemo ipak morati da platimo. Šta drugo možemo?”, kazao je jedan diplomata za britansku agenciju. Regionalni susjedi Turske, Grčka i Kipar, su naročito zabrinuti zbog udovoljavanja Ankari i zahtijevaju da EU zauzme čvršći stav. Tokom jučerašnje posjete tursko-grčkoj granici koju hiljade migranata pokušavaju da pređu, zvaničnici EU su obećali Grčkoj pomoć od 700 miliona eura kako bi se suočila sa novonastalom krizom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen izjavila je da će polovina od 700 miliona eura biti odmah upućena Grčkoj. Ona je obećala Atini „svu neophodnu pomoć“. „Biće razočarani oni koji žele da testiraju jedinstvo EU“, rekla je Von der Lajen.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa čelnicima EU, grčki premijer Kirijakos Micotakis je optužio Ankaru za „besraman pokušaj da iskoristi očajne ljude za promociju sopstvene geopolitičke agende i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji”. Micotakis je rekao da je Evropa spremna da podrži Tursku u suočavanju sa izbjegličkim problemom ali da ne pristaje na ucjene.

Bonus video: