Kineski naučnici otkrili dva tipa novog koronavirusa

Prema podacima preliminarne studije, od analiziranih uzoraka, agresivniji tip novog koronavirusa ima udio u epidemiji u Vuhanu od 70 odsto, a 30 odsto potiče od slabijeg tipa virusa, prenosi Rojters
3695 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Naučnici u Kini koji proučavaju porijeklo epidemije novog koronavirusa pronašli su dva njegova glavna tipa koji mogu biti uzročnici infekcije.

Istraživači sa Univerziteta u Pekingu i Instituta Paster u Šangaju naglasili su da su do podataka došli koristeći limitirane uzorke i da bi trebalo uraditi obimniju studiju kako bi se utvrdilo kako je epidemija počela.

Prema podacima preliminarne studije, od analiziranih uzoraka, agresivniji tip novog koronavirusa ima udio u epidemiji u Vuhanu od 70 odsto, a 30 odsto potiče od slabijeg tipa virusa, prenosi Rojters.

Opadanje zaraza agresivnijim tipom virusa počelo je krajem januara 2020, a broj oboljelih u Kini smanjio se nakon stroge kontrole slobodnog kretanja stanovništva po Kini.

"Ovi podaci ukazuju na hitnu potrebu za daljim istraživanjima, komparativnim studijama koje će uporediti epidemiološke i genomske podatke, kliničke simptome pacijenata oboljelih od koronavirusa", zaključili su kineski naučnici.

Bonus video: