RAZGOVARALI VIŠE OD ŠEST SATI

Putin i Erdogan: Prekid vatre u Idlibu stupa na snagu u ponoć

Erdogan i Putin sastali su se u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na sjeverozapadu Sirije koja prijete da dvije zemlje uvedu u direktan vojni sukob
3630 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan i Putin nakon dogovora, Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
Erdogan i Putin nakon dogovora, Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
Ažurirano: 05.03.2020. 20:49h

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan objavili su danas u Moskvi da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u sjeverozapadnoj Siriji i najavili da će prekid vatre stupiti na snagu u Idlibu noćas u ponoć.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom poslije razgovora takođe izrazio nadu da će taj sporazum okončati patnje ljudi i pomoći da se ograniči humanitarna kriza, prenijela je agencija AP.

Ruski predsjednik je rekao da su on i Erdogan postigli sporazum o zajedničkom dokumentu tokom razgovora u Moskvi koji je trajao više od šest sati. On je rekao da će taj dogovor poslužiti kao "solidna baza da se okončaju borbe u zoni deeskalacije u Idlibu".

Erdogan i Putin sastali su se danas u Moskvi u nastojanju da okončaju neprijateljstva na sjeverozapadu Sirije koja prijete da dvije zemlje uvedu u direktan vojni sukob.

Erdogan je potvrdio da će primirje stupiti na snagu u sirijskoj provinciji Idlib u ponoć i dodao da će sa svojim ruskim kolegom raditi na tome da primirje bude trajno.

Erdogan je takođe upozorio da Ankara sebi ostavlja pravo da odgovori svim svojim snagama i svuda na svaki napad režima u Damasku.

Turski predsjednik je rekao danas da Turska i Rusija imaju odnose sa dubokim korijenima, i da je njegova "najveća želja" da ih još više ojača. Rekao je da je pozvao Putina u Tursku.

Ruska i turska vojska organizovaće od 15. marta zajedničke patrole na autoputu M4, strateškoj osovini koja prelazi preko oblasti Idliba, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov čitajući detalje zajedničkog dokumenta, prenosi Frans pres.

Prema tom tekstu dvije zemlje su predvidjele da se uspostavi bezbednosni koridor od 12 kilometara, po šest sa svake strane, duž autoputa M4. Parametre te zone će definisati Ankara i Moskva za sedam dana, navodi se u tekstu.

Do sada su Putin i Erdogan uspijevali da koordinišu interese u Siriji uprkos tome što je Moskva podržavala sirijskog predsjednika Bašara Asada dok je Ankara podržavala njegove neprijatelje tokom devetogodišnjeg rata.

Obije strane žele da izbjegnu sukob, ali suprotstavljeni interesi u provinciji Idlib otežavaju postizanje prihvatljivog kompromisa.

Rusija je podržala sirijsku ofanzivu na Idlib, jedinu oblast pod vlašću opozicionih snaga, iz koje je milion sirijskih izbjeglica krenulo prema Turskoj.

Erdogan je odgovorio otvaranjem granica Turske prema Evropi ne bi li primorao Zapad da pruži veću pomoć Ankari. Takođe je poslao hiljade vojnika u Idlib da odbiju napade sirijske vojske, i u sukobima je bilo mnogo žrtava na obije strane. Rusija je potom signalizirala da neće sedjeti skrštenih ruku.

Sukobi u Idlibu predstavljaju najveći test rusko-turskog odnosa još od krize iz novembra 2015. i turskog obaranja ruskog aviona blizu sirijske granice.