Konačni rezultati izbora u Izraelu: Netanjahu nema većinu

Netanjahuova konzervativna partija Likud zatražila je da se ponovo prebroje glasovi i provjere zapisnici sa svih glasačkih mjesta
2060 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: BETA/AP
Netanjahu, Foto: BETA/AP

Konačni rezulta parlamentarnih izbora u Izraelu, održanih u ponedjeljak, potvrdili su da premijer Benjamin Netanjahu nema većinu od 61 poslanika u parlamentu, Knesetu koji broji 120 poslanika.

To su bili treći izbori za manje od godinu dana, ali ni sada nema znaka da će biti prevaziđen politički zastoj u Izraelu jer ni sada, kao ni na prethodnim izborima u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobjednika i nova vlada nije obrazovana.

Netanjahuova konzervativna partija Likud zatražila je danas da se ponovo prebroje glasovi i provjere zapisnici sa svih glasačkih mjesta.

Likud je sam osvojio 36 poslaničkih mandata, a sa svojim saveznicima - vjerskim i desničarskim strankama, ukupno 58 mjesta, tri manje nego što je potrebno za obrazovanje nove vlade.

Savez partija centra "Plavo i bijelo", glavnog Netanjahuovog rivala Benija Ganca, ima 33 poslanika, a treći po snazi je savez partija u kojima većinu čine izraelski Arapi sa 15 mandata.

"U demokratskoj zemlji izborni rezultati i odluka glasača se moraju poštovati", rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Konačni rezultat će biti proglašen zvaničnim tek idućeg utorka, kada se prebroje glasovi sa šest glasačkih mjesta gdje je bilo nepravilnosti i teškoća.

Međutim, ne očekuje se da tih 5.500 glasova može da donese promjenu.

Na izborima je odziv glasača bio visok, 71,46 procenata od 6,4 miliona Izraelaca s pravom glasa.

Učestvovalo je 30 partija ali je u sastav novog parlamenta ušlo samo osam, najmanje u istoriji Izraela.

Centralna izborna komisija saopštila je da je dodatno provjeravala 700 od ukupno 10.000 biračkih mjesta jer je bilo između ostalog 877 pokušaja da se glasa dva puta na različitim mjestima.

Netanjahuov Likud ima sada tri poslanika više nego na aprilskim izborima, a "Plavo i bijelo" isti broj.

Čini se da će se politička neizvjesnost u Izraelu nastaviti pred suđenje Netnjahuu za korupciju koje počinje 17. marta.

Bivši ministar odbrane Avigdor Liberman, vođa nacionalističke stranke "Izrael naš dom", koji se sa svojih sedam poslanika smatrao ključnim za obrazovanje vlade, najavio je da će podržati predlog zakona Gancovog saveza, Zajedničke liste i ljevičarskih partija kojim bi se Netanjahuu zabranilo da obrazuje vladu zbog sudskog procesa.

Bonus video: