Južna Koreja osudila Japan zbog restrikcija oko koronavirusa

Čung Eui-jong, direktor za nacionalnu bezbjednost južnokorejskog predsjednika, predsjedavao je sastanku Nacionalnog savjeta za bezbjednost na kome su zvaničnici kritikovali Japan zbog uvodjenja restrikcija za putovanja bez prethodnog konsultovanja Seula i dogovorili se da razmotre kontra mjere
1411 pregleda 0 komentar(a)
Koronavirus Južna Koreja, Foto: AP
Koronavirus Južna Koreja, Foto: AP

Južna Koreja izrazila je danas "izrazito žaljenje" zbog toga što je Japan naredio 14-dnevi karantin na sve posjetioce iz te zemlje zbog porasta virusnih infekcija i upozorila da će uzvratiti ukoliko Tokio ne ukine restrikcije.

Južnokorejska reakcija uslijedila je dan pošto je japanski premijer Šinzo Abe objavio da se uvodi karantin, koji se takođe odnosi na posjetioce iz Kine.

"Japanska vlada juče je izdala naredbu koja je zapravo puna zabrana ulaska za naše ljude", rekao je južnokorejski premijer Čung Se-kjun za vreme sastanka Vlade o strategijama karantina.

"Smatramo da je to za žaljenje i zahtjevamo da se ta pretjerana i neracionalna mjera odmah povuče", dodao je on.

Ovaj potez Japana mogao bi dalje da pogorša odnose između dve zemlje, saveznice SAD, koji su prošle godine pali na najniži nivo u višedecenijskom periodu, zbog sporova oko trgovine, ratne istorije i vojne saradnje, navodi AP.

Čung Eui-jong, direktor za nacionalnu bezbjednost južnokorejskog predsjednika, predsjedavao je sastanku Nacionalnog savjeta za bezbjednost na kome su zvaničnici kritikovali Japan zbog uvodjenja restrikcija za putovanja bez prethodnog konsultovanja Seula i dogovorili se da razmotre kontra mjere.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Kang Kjug-hva pozvao je japanskog ambasadora danas da mu uruči protest zbog te mjere Tokija.

U poruci, poslatoj novinarima, se pita da li su te mjere politički motivisane. Navodi se da je Južna Koreja počinje da vidi napredak svojih "transparetntih i aktivnih" mjera karantina u nastojanju da zaustavi širenje epidemije. Od korona virusa do sada je u Južnoj Koreji zaraženo preko 6.000 ljudi, najviše u nekoj zemlji van Kine.

Ministarstvo je navelo da će Seul razmotriti svaku moguću kontra mjeru kao što je određivanje Japana kao rizičnu oblast za zarazne bolesti i uvođenje sopstvenih restrikcija za putnike iz Japana.

Seul međutim nije preduzeo nikakve uzvratne mjere za više od 90 drugih zemalja koje su zabranile ili ograničile posete njihovih državljana.

Bonus video: