Predstavnički dom SAD donio TAIPEI akt: Zaštita Tajvana od kineskog pritiska

Zakonom se traži da Stejt department podstiče vlade koje su saveznici Tajvana da održavaju diplomatske veze sa ostrvom i da identifikuju one koji prijete narušavanje tih odnosa
711 pregleda 0 komentar(a)
Zastave SAD i Tajvana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave SAD i Tajvana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Američki Predstavnički dom u srijedu je jednoglasno usvojio Zakon o međunarodnim inicijativama za zaštitu i unaprjeđenje tajvanskih saveznika (TAIPEI Act), piše Tajvan njuz.

Zakon je usvojen jednoglasno sa 415 glasova.

Cilj zakona je obeshrabriti tajvanske diplomatske saveznike da prekinu veze s tom ostrvskom zemljom zbog pritiska Pekinga.

Prema američkom zakonodavnom postupku zakon stupa na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp.

Zakonom se traži da Stejt department podstiče vlade koje su saveznici Tajvana da održavaju diplomatske veze sa ostrvom i da identifikuju one koji prijete narušavanje tih odnosa.

Zakonom se drzavnom sekretaru daju ovlašćenja za povećanje, smanjenje ili ukidanje američke pomoći zemljama zavisno od toga da li poboljšavaju ili pogoršavaju diplomatske odnose s Tajvanom.

Ovim aktom se takođe zahtijeva veća američka podrška Tajvanu za učestvovanje u međunarodnim organizacijama bilo kao član ili kao posmatrač.

Govoreći u prilog predlogu zakona prije njegovog usvajanja, republikanac Džon Kertis je rekao da se Taipej aktom postižu tri važne stvari.

"Prvo, on podržava američko-tajvanski sporazum o slobodnoj trgovini. Drugo, podržava članstvo Tajvana u međunarodnim institucijama. I treće, konačno, ovaj predlog zakona pomaže Tajvanu u održavanju partnera i saveznika širom svijeta", istakao je Kertis.

On je rekao da će taj akt ojačati američko partnerstvo s Tajvanom i da to čini "bez trošenja ijednog američkog dolara poreza".

Povodom usvajanje zakona, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi na Tviteru je napisala da taj čin "slavi i podržava predanost Tajvana demokratiji” i da šalje svijetu poruku da "Amerika stoji uz Tajvan".

Ona je zatražila od predsjednika Trampa da potpiše zakon što je prije moguće.

Bonus video: