Donator Republikanaca ponudio da plati za ambasadu u Jerusalimu

Po jednom mogućem scenariju administracija će tražiti doprinos ne samo od Adelsona, već takođe i od drugih donatora u zajednici evangelista i američkih Jevreja
1 komentar(a)
Šeldon Adelson, Foto: Wikipedia Commons
Šeldon Adelson, Foto: Wikipedia Commons
Ažurirano: 23.02.2018. 11:43h

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa razmatra ponudu donatora Republikanske stranke milijardera Šeldona Adelsona da plati dio nove ambasade te zemlje u Jerusalimu, javlja AP pozivajući se na četiri američka zvaničnika.

Advokati u Stejt departmentu proveravaju legalnost prihvatanja privatnih donacija kako bi se pokrili svi ili dio troškova ambasade.

U međuvremenu je državni sekretar SAD Reks Tilerson, nakon čitavih nedjelja odlaganja, potpisao bezbjednosni plan za preseljenje ambasade iz Tel Avivu u Sveti grad, rekli su neimenovani zvaničnici.

Po jednom mogućem scenariju administracija će tražiti doprinos ne samo od Adelsona, već takođe i od drugih donatora u zajednici evangelista i američkih Jevreja.

Jedan zvaničnik je rekao da je Adelson, koji je kazino magnat, ponudio da plati razliku između ukupne cijene, za koju se očekuje da će dostići stotine miliona dolara i onoga što administracija može da izdvoji.

U svakom slučaju dopuštanje da privatni građani pokriju troškove zvanične vladine zgrade predstavljalo bi veliko odstupanje od uobičajene prakse SAD.

U slučaju Jerusalima bila bi to još jedna kontroverza uz Trampovu odluku da preseli ambasadu, imajući u vidu da je američki Jevrejin Adelson blizak izraelskim političarima desničarima.

Nije za sada jasno da li ima presedana, ni da li će vladini advokati odobriti da se primi Adelsonova ili bilo čija druga donacija za ambasadu.

Potpredsjednik SAD Majk Pens najavio je tokom posjete Izraelu u januaru da će se ambasada preseliti do kraja naredne godine, možda ranije.

Ambasador SAD Izraelu Dejvid Fridman koji je lobirao da Tramp prizna Jerusalim samo kao izraelski zalaže se da se ambasada preseli što je moguće prije.

Bijela kuća i Adelsonov portparol odbili su da komentarišu vijest o njegovoj namjeri .Stejt department je saopštio da nema ništa da objavi o preseljenju ambasade.

Adelson je dao pet miliona dolara Trampovom inauguralnom komitetu i jedan je od najvećih donatora Republikanske partije, a takođe je pristalica premijera Izraela Benjamina Netanjahua. On finansira pro Netanjahuov dnevnik Izrael hajom koji se besplatno distribuira u cijelom Izraelu.

Bonus video: