Si Đinping u Vuhanu: Borba protiv koronavirusa mora biti intenzivna

Kineski predsjednik je ocijenio da su postignuti pravi ciljevi na stabilizaciji i promjeni situacije u provinciji Hubei i njenom glavnom gradu
2443 pregleda 0 komentar(a)
Kineski predsjednik u Vuhanu, Foto: AP
Kineski predsjednik u Vuhanu, Foto: AP
Ažurirano: 10.03.2020. 13:08h

Kineski predsjednik Si Đinping danas je posjetio Vuhan, centralni kineski grad koji je najteže pogođen epidemijom novog koronavirusa

Si je izjavio da rad na kontroli koronavirusa i dalje mora da bude naporan, javila je državna agencija "Sinhua".

On je ocijenio da su postignuti pravi ciljevi na stabilizaciji i promjeni situacije u provinciji Hubei i njenom glavnom gradu Vuhanu.

"Iako je koronavirus pogodio ekonomiju Hubeija, nije imao uticaja na njen dugoročni momentum", rekao je Si.

Kako je najavljeno, Si će u Vuhanu posjetiti medicinske radnike, vojne i javne službenike, policajce i volontere koji su bili na prvoj liniji odbrane od virusa, kao i pacijente i stanovnike grada.

Vijest o Sijevoj posjeti Vuhanu dovela je do porasta vrijednosti kneskih akcija.

Kineske vlasti našle su se na meti kritika u zemlji i u inostranstvu zbog načina na koji je u ranoj fazi odgovoreno na izbijanje epidemije, skrivanja informacija i umanjivanja rizika, ali su oštre mere kontrole, uključujući stavljanje Vuhana i provincije Hubei u karantin, dale pozitivne rezultate u sprječavanju širenja virusa, podsjeća RTS.

U kopnenom dijelu Kine juče je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, što je značajan pad u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 40.

Bonus video: