Rusi nakon godinu dana avionima napali pobunjenike u Siriji

"Zabilježili smo pet naleta ruskih aviona koji su izvršili 25 napada", kazao je izvor i dodao da ruski avioni polijeću iz ruske vazdušne baze Hmeimim u sirijskoj zapadnoj priobalnoj pokrajini Latakiji
1 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2018. 10:11h

Ruski ratni avioni napali su Busru al Harir, mjesto pod kontrolom pobunjenika u jugozapadnoj Siriji, potvrdili su izvori iz opozicije, dodajući da se radi o podršci Moskve sve snažnijoj ofenzivi sirijske vojske koja nastoji osvojiti strateško područje na granici Jordana i Golanske visoravni koju drži Izrael.

To je prvi put u proteklih godinu dana da je Rusija, ključna saveznica predsjednika Bašara al Asada, uputila vazdušne snage u regiju.

"Zabilježili smo pet naleta ruskih aviona koji su izvršili 25 napada", kazao je izvor i dodao da ruski avioni polijeću iz ruske vazdušne baze Hmeimim u sirijskoj zapadnoj priobalnoj pokrajini Latakiji.

Meta napada bilo je mjesto Busra al Harir, sjeveroistočno od Deraae, grada u Siriji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je u namjeri da osvoji to osjetljivo strateško područje te je prošle nedelje pojačao napade, zaprijetivši zoni "deeskalacije" koju su prošle godine dogovorili SAD i Rusija.

SAD je smjesta poručio da akcija sirijske vojske predstavlja "nedvosmisleno kršenje" sporazuma o deeskalaciji te da će na kraju Rusija biti odgovorna za daljnju eskalaciju sukoba u Siriji, prenosi Hina.

Bonus video: