ISTORIJSKI SPISAK JE DUGAČAK

Korona, AIDS i kuga: Bolest teorija zavjere

O koronavirusu od samog početka izbijanja epidemije kruže najnevjerovatnije glasine. Ali ovo nije prva pandemija koju prate apsurdne teorije zavjere
20436 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odmah na početku: ne, nema dokaza da je koronavirus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija. Isto tako, Albanci nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na koronavirus. I kolikogod to vidovnjaci tvrdili u raznim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost da koronavirus drži dalje od Bugarske.

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke od njih su naprosto smiješne, neke su zastrašujuće. Internet-aktivistkinja Dejn Ešli je recimo svojim stotinama hiljada pratilaca na Fejsbuku i Jutjubu "objasnila" da je "pravi izvor" koronavirusa 5G-mreža mobilne telefonije u kineskom gradu Vuhanu.

Duga istorija teorija zavera i zaraza

S obzirom na poplavu takvih dezinformacija o koronavirusu više ne čudi to što vlasti sada objavljuju otprilike isti broj zvaničnih upozorenja na lažne vijesti kao i upozorenja o samoj bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u međuvremenu je otvorila i posebnu stranicu na kojoj se bori protiv lažnih vijesti vezanih za koronavirus, a posebno onih opasnih u kojima se dijele savjeti kako se "liječiti" od tog plućnog oboljenja. SZO i zdravstvene ustanove tako pokazuju da su naučili iz grešaka u prošlosti.

Globalne pandemije uvijek prate glasine i teorije zavjere. I to s fatalnim posljedicama. Pritom tu posebno mjesto zauzimaju – kako u prošlosti tako i u sadašnjosti – vijesti o izvoru i putevima širenja bolesti.

"Teorije zavjere po pravilu opisuju kako razne grupe, koje djeluju u tajnosti, pokušavaju da kontrolišu ili unište neku instituciju, državu ili čitav svijet", kaže profesor Mihael Buter sa Univerziteta u Tibingenu.

Crna smrt

Kada je tako kuga poharala Evropu sredinom 14. vijeka, niko nije znao odakle je zaraza krenula. Ubrzo su počele da kolaju priče o trovačima bunara. I isto tako brzo su pronađeni krivci: Jevreji sa svojim paklenim planovima o upravljanju svijetom. Jedna neobjašnjiva zaraza dobila je političku pozadinu i eksplodirala kroz pogrome i protjerivanje Jevreja. Ali takve teorije zavjera nisu specijalnost nekih davnih vremena natovarenih bremenom praznoverja i neznanja.

"Njemački otrov"

Između 1918. i 1920. tzv. "španski grip" izazvao je između 25 i 50 miliona smrtnih slučajeva, više nego Prvi svjetski rat. Izvor bolesti otkriven je tek tridesetih godina, a do tada je bilo uvreženo mišljenje da je "španski gripa plod njemačkih vojnih laboratorija".

Insekti protiv DDR

Iako se ne radi o bolesti, najezda krompirovih zlatica u DDR-u pedesetih godina prošlog vijeka takođe je bila izvor najluđih teorija zavjere. Ta štetočina je 1950. gotovo uništila kompletni prinos krompira u Istočnoj Njemačkoj, a socijalistička propaganda ubrzo je optužila Amerikance da su, kako bi sabotirali DDR, u opticaj pustili opasne štetočine. Vlasti su time naravno htjele da skrenu pažnju sa sopstvenog nemara.

Operacija "Detrik"

Ali neslavni rekorder po broju dezinformacionih kampanja svakako je bolest imunološkog sistema AIDS. Sovjetska tajna služba KGB 1983. je lansirala glasinu da AIDS kao biološko oružje potiče iz Fort Detrika, gdje su Amerikanci eksperimentisali na zarobljenicima, manjinama i homoseksualcima, pa da su kasnije tvrdili da je izvor zaraze u Africi. Godine 1985. njemačko-sovjetski biolog Jakob Segal objavio je pseudonaučnu studiju koja je trebalo da posluži kao dokaz za tu teoriju zavjere. Iako su naučnici iz ostatka svijeta tu tezu ocijenili kao glupost, ta teorija zavjere do dan danas tvrdokorno opstaje.

Ono što je funkcionisalo kod AIDS-a, potvrdilo se i kod mnogih drugih bolesti. Devedesetih je AIDS pomalo nestao iz novina, a Sovjetski Savez je bio stvar prošlosti, ali uprkos tome isti teoretičari zavjera optužili istu onu američku laboratoriju u Fort Detriku za izbijanje epidemije ebole u Africi. Na listi bolesti koje navodno porijeklo vuku iz Pentagona je borelioza, koju prenose krpelji.

Navodno biološko oružje i demencija

Španski grip, AIDS, ebola i sad korona: spisak globalnih bolesti koje su navodno potekle iz američkih vojnih laboratorija sve je duži i duži. Ovdje bi trebalo dodati i da u međuvremenu kruže glasine da je koronavisur zapravo kinesko biološko oružje.

Argumenti pritom uvijek liče jedni na druge – ali dokaza nema. Takve teorije zavjere nastaju u ranoj fazi pandemija, onda kada porijeklo i širenje bolesti još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni. Digitalni svijet stvari samo dodatno zakompliklovao. Glasine i lažne vijesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što naučnici i ustanove kao protivtežu mogu građanima pouzdane informacije da stave na raspolaganje. Digitalni svijet djeluje poput turbo punjača za lažne vijesti o bolestima.

Koronavirus se pritom može obuzdati samo ozbiljnom naukom, širenjem higijene i medicinskom njegom. I prilikom konzumiranja informacija pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže flaša ili dvije Korona piva. Jer poznato je kakav uticaj pivce ima na živce.

Preporučujemo za Vas