Bajden dobio u Mičigenu, Sanders sve više zaostaje

Pobjeda u Mičigenu, državi koja je ovaj utorak davala najviše delegata, njih 125, velik je udarac za Bajdenovog protivkandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa. Uprkos anketama koje su pokazivale da to neće biti tako, Sanders se nadao da će pobjedom u toj "radničkoj" saveznoj državi koja je središte američke automobilske industrije smanjiti dosadašnju Bajdenovu prednost i održati ga u trci
2064 pregleda 1 komentar(a)
Sve izvjesniji kandidat demokrata: Džo Bajden, Foto: AP
Sve izvjesniji kandidat demokrata: Džo Bajden, Foto: AP

Bivši američki potpredsjednik Džo Bajden u utorak je zabilježio ključnu pobjedu u Mičigenu, na dan kad su demokratski glasači u šest saveznih država birali svog kandidata za suparnika republikanskom predsjedniku Donaldu Trampu na izborima u novembru.

"Izgleda da imamo još jednu dobru noć - pobjedili smo u Misisipiju, Misuriju i Mičigenu", rekao je Bajden u govoru u Filadelfiji, nakon što je objavljeno da je pobjednik u te tri savezne države.

"Prije samo nedjelju dana mnogi su analitičari tvrdili da je ova kandidatura mrtva. Sada je više nego živa", dodao je bivši potpredsjednik u dva mandata pod Barakom Obamom.

Ponovivši rečenicu koju je izrekao i nakon prošlonedeljnog dobrog rezultata na takozvani "superutorak", kad je pobjedio u 9 od 14 saveznih država koje su izašle na birališta, Bajden je svoju kampanju posvetio "onima na koje se nije računalo" i onima su "ostavljeni po strani". Bajdena je od superutorka podržala većina suparnika na predizborima koji su odustali od trke.

Pobjeda u Mičigenu, državi koja je ovaj utorak davala najviše delegata, njih 125, velik je udarac za Bajdenovog protivkandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Uprkos anketama koje su pokazivale da to neće biti tako, Sanders se nadao da će pobjedom u toj "radničkoj" saveznoj državi koja je središte američke automobilske industrije smanjiti dosadašnju Bajdenovu prednost i održati ga u trci.

Ovaj utorak izbori su se održali i u zapadnijim saveznim državama Ajdahu, Sjevernoj Dakoti i Vašingtonu.

U njima su birališta zatvorena kasnije, pa je prerano govoriti o rezultatima, ali rane projekcije pokazuju kako bi Bajden mogao da odnese pobjedu u Ajdahu, Sanders u Sjevernoj Dakoti, koja nosi najmanje delegata od šest država, dok se u Vašingtonu, saveznoj državi najpogođenijoj koronavirusom u SAD-u, vodi neizvjesna trka. Konačni rezultati mogli bi se znati tek u četvrtak.

Bonus video: