"PLAN SE PRIVODI KRAJU"

Američka ambasadorka u UN: Trampov plan se neće dopasti ni Palestincima ni Izraelcima

Rekla je i da rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države još uvek zastupaju Palestinci i da je na njima i Izraelu da odluče
0 komentar(a)
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2018. 09:57h

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je da prvi Nacrt mirovnog plana za Bliski istok, koji priprema administracija predsjednika Donalda Trampa "neće voljeti" nijedna strana.

Ona je najavila da se plan "privodi kraju" i da će biti predstavljen uskoro, prenijeli su izraelski mediji.

Odgovarajući na pitanja na Institutu za politiku Univerziteta Čikago, Hejli je sinoć rekla da zapravo misli da se plan završava, ali da Trampovi glavni pregovarači, njegov savjetnik i zet Džared Kušner i Džejson Grinblat "još uvijek idu naprijed -nazad" i nije objelodanila datum objavljivanja.

"Oni prave plan. Neće ga voljeti ni jedna strana i neće ga mrzjeti ni jedna strana", rekla je Hejli, ali nije otkrila šta će plan sadržati.

Rekla je i da rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države još uvek zastupaju Palestinci i da je na njima i Izraelu da odluče.

"Na njima je da odluče. Ako odluče o dvije države, SAD će podržavati dvije države. Ako odluče o određenim granicama, SAD će podržati te granice", odgovorila je američka ambasadorka na pitanje direktora Instituta Dejvida Akselroda, bivšeg visokog savjetnika predsjednika Baraka Obama da li će SAD predložiti nezavisnu palestinsku državu.

Akselrod je upitao da li bi ona podržala rješenje po modelu jedne države.

"Teško je za mene da vidim kako bi oni to željeli. Mislim da se i jedni i drugu zalažu za rješenje dvije države. Mi ćemo samo podržati šta god oni odluče da rade", rekla je Hejli, dodavši da se nada, da vjeruje i da "Palestinci zaslužuju bolje i Izraelci zaslužuju bolje" a sada su u sukobu i to nije dobra situacija.

Ona smatra da bi lideri morali da potisnu na stranu svoj ponos i ego i misle o svom narodu i poboljšavaju mu kvalitet života i da će se mirom to postići.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u utorak na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Bliskom istoku pozvao da se održi bliskoistočna mirovna konferencija do sredine ove godine.

Hejli je na istom skupu branila Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i upozorila Palestince protiv "apsolutističkih zahtjeva, retorike mržnje i huškanjna na nasilje".

"Problem je što su se UN pokazale ponovo kao uveliko pristrasna organizacija kada se radi u Izraelu", rekla je ona, ocjenivši da je to činjenica koja je uticala da se problem teže riješi.

"SAD znaju da je palestinsko rukovodstvo vrlo nesrećno zbog odluke da se preseli naša ambasada u Jerusalim. Ta odluka ne mora da vam se sviđa, ne morate da je hvalite. Ne morate čak ni da je prihvatite, ali znajte ta odluka se neće promijeniti", rekla je američka ambasadorka.

Abas je, međutim, izašao iz sale čim je završio svoj govor, a prije nego što se Hejli obratila skupu.