Tramp proglasio vanredno stanje u SAD

Virus utiče i na izbore - u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsjedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna
25149 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP
Ažurirano: 13.03.2020. 21:27h

Američki predsjednik Donald Tramp, koji je prvobitno kritikovan da minimizira ozbiljnost pandemije koronavirusa, proglasio je večeras vanredno stanje u SAD, javila je agencija Frans pres.

"Zvanično proglašavam vanredno stanje kako bismo mogli u potpunosti da koristimo resurse savezne vlade", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Tom odlukom su oslobođena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze, prenio je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i ljekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Predsjednik SAD je naveo da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na virus.

U SAD je koronavirusom zaraženo 2.030 ljudi, 333 njih u posljednja 24 sata. Od posljedica virusa preminula je 41, a oporavila se 31 osoba.

Zbog širenja epidemije, građani se privikavaju na novu realnost - u ponoć po lokalnom vremenu stupaju na snagu ograničenja na putovanja u Evropu, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja.

Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije - Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze, prenosi VOA.

Novi virus utiče i na izbore - u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsjedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.

Tramp je prije dva dana na 30 dana obustavio sva putovanja iz Evrope u SAD.

Bonus video: